A civil szektor motorjai

2018.11.07. 17:30

A Letenyéért Közéleti Egyesületnél nincs megállás, folyamatos a fejlődés

A Főnix Nagyasszonyok Egyesülete nagyasszonyi címet adományozott Ráczné Lánczok Zsuzsannának, a Letenyéért Közéleti Egyesület elnökének. Az elnök irányítása alatt folyamatosan gyarapodó, értékes népművészeti-helytörténeti gyűjteményt hozott létre és működtet a határ menti civil szervezet.

Horváth-Balogh Attila

A Letenyéért Közéleti Egyesület elnöke a kitüntetéssel Fotó: Horváth-Balogh Attila

A Főnix olyan nőket ismer el évről évre, akik civil területen tevékenykednek és ott kimagasló eredményt érnek el. Idén 7 díjat osztottak ki, s az egyiket a letenyei Ráczné Lánczok Zsuzsanna vehette át.

- A díj számomra az eddiginél is nagyobb felelősséget és több kötelezettséget jelent – szögezte le az elnök. – Ugyanis akit elismernek ezzel a díjjal, az a nemzetközi kitekintéssel bíró Főnix Nagyasszonyok Egyesülete tagjává is válik, ami újabb feladatokkal jár. Tizenhat éve vezetem a Letenyéért Közéleti Egyesületet, s még semmilyen személyes kitüntetést nem kaptam eddig, ezért ezt a mostanit természetesen, nagy elismerésként élem meg.

Azt is megtudtuk tőle: az egyesület számos közösségfejlesztő projekt megvalósításában érdekelt.

Ráczné Lánczok Zsuzsanna azokat a pliszírozott, rakott szoknyákat mutatja, amelyeket nemrég kaptak meg egy hagyatékból Fotó: Horváth-Balogh Attila

- Több képzést tartottunk már gyerekeknek, felnőtteknek, nagyon sok sportrendezvény volt, ismeretterjesztő és kézműves előadásokra, foglalkozásokra is sort kerítettünk – folytatta Ráczné Lánczok Zsuzsanna. – A következő hónapokban hasonló rendezvényekkel készülünk, így a tél sem lesz unalmas. Egyebek közt a Zalai Népművészeti Egyesület szakmai támogatásával folytatódik Keszei Sándorné Hímzőkör. A Digitális Jólét Programhoz benyújtott nyertes pályázatunk révén új informatikai eszközökkel gyarapodunk, ehhez kapcsolódó tanfolyamokat is indítunk, melyekre várjuk a lakosságot. A népművészeti és helytörténeti gyűjteményünknek otthont adó Fáma Házánál pedig fejlesztéssorozatba kezdtünk: saját erőből téglakerítést építettünk, amiben rengeteg önkéntes munka van.

Mint azt az elnök elmondta: tagjaik a tégla alapanyag megszerzése érdekében épületbontást végeztek a legnagyobb nyári melegben, s a bontott téglát szépen meg is pucolták. De a helyszínre szállítás és a fal megépítésének terhe is az egyesületi tagok vállát nyomta.

- Az elkövetkezendőkben a kemencénk fölé szeretnénk tetőt építeni, ami alatt kézműves-, illetve gasztronómiai foglalkozásokat tarthatunk, s kulturált körülmények között fogadhatjuk a vendégeinket – vázolta az elképzeléseket az elnök.

A Letenyéért Közéleti Egyesület elnöke a kitüntetéssel Fotó: Horváth-Balogh Attila

Ráczné Lánczok Zsuzsanna azt is jelezte: gyűjteményük folyamatosan gyarapszik, szinte hetente bővül – a legutóbbi időszakban is nagyon komoly anyagot kaptak egy hagyatékból.

- Fontosnak tartjuk, hogy a 60-as évek kincseit megmentsük, s mivel az utolsó utáni pillanatban vagyunk, ezért mindent elfogadunk – mondta. – Néha már nehezen is tudjuk elpakolni a sok értékes dolgot, de nincs szívünk nemet mondani, ha már egyszer valaki jó szívvel adja oda nekünk ezeket, abban bízva: nálunk biztonságban lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában