15 millió forintot kapott az egyház

2018.10.12. 10:00

Új borítást kap a kálócfai templomtorony kupolája

A kupola beázásának megszüntetését, valamint a balesetveszély elhárítását is célozzák azok a munkálatok, amelyek ezekben a hetekben zajlanak a község római katolikus templomának tornyán.

Gyuricza Ferenc

A munkálatokat idén szeretnék befejezni Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A mintegy 15 millió forintos helyreállítás költségeit pályázati támogatás révén fedezik. A munkálatok elsődleges célja a templomtorony kupoláján a bádogozás cseréje, ám mint Szabó András polgármester lapunknak elmondta, szeretnék a szerkezeti hibákat is kijavítani.

– A templom tornyán már korábban is volt jelentős beázás, így mindenképpen el kellett volna végezni a javításokat – magyarázta a polgármester. – Mindezt tetézte, hogy a nyári viharokban a szél a délnyugati részen feltépte a borítást, így balesetveszélyes állapot is keletkezett. Ez felgyorsította a folyamatot, mindenképpen szerettük volna még ősszel a helyreállítást elvégezni.

A munkálatokat idén szeretnék befejezni Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Szabó András azt mondja, a két szomszédos település, Kálócfa és Kozmadombja önkormányzatai már a beázás miatt is kérték a térség országgyűlési képviselője közbenjárását a helyreállítás anyagi fedezetének biztosításához. A szükséges pénzt végül az Emberi Erőforrások Minisztérium által meghirdetett pályázat révén tudták biztosítani, az egyház kapott 15 millió forintot a helyreállításra. Ebből a szerkezeti javítások és a kupola bádogburkolatának cseréje mellett a vakolat helyreállítását is meg tudják oldani.

– Van másik része is a munkálatoknak, ötmillió forintos költséggel a nyílászárók cseréjét is meg tudjuk oldani – egészítette ki a polgármester. – A kupola javítását eredetileg november végéig szerettük volna befejezni, ám előre nem látható akadályok miatt lehet, hogy néhány hetet késnek vele a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában