Egyre szebbek a kertek

2018.10.01. 12:00

Nagykanizsa idén sem marad országos elismerés nélkül

Pénteken a Vasemberházban tartották a „Magyarország legszebb konyhakertjei” országos program városi eredményhirdetését. Az idén közel félszáz gazda nevezte birtokát a hét kategória valamelyikében.

Pásztor András

Az idei verseny valamennyi kategóriának díjazottjai a Vasemberházban ünnepeltek Fotó: Gergely Szilárd

A pénteki eredményhirdetéssel egybekötött fórum résztvevőit elsőként Dénes Sándor polgármester köszöntötte, aki felidézte: a kanizsai kerttulajdonosok már a kezdetektől aktív részesei voltak a programnak, olyannyira, hogy az első évben a dél-zalai városból érkezett a legtöbb nevezés, pontosan 101 kiskertet szemlézett akkor a zsűri.

– Ez a lelkesedés azóta is tetten érhető, szerencsére sokan vannak városszerte, akik képesek saját maguk megtermelni azt, amit elfogyasztanak – mondta a polgármester.

Az idei verseny valamennyi kategóriának díjazottjai a Vasemberházban ünnepeltek Fotó: Gergely Szilárd

A rendezvényen részt vett Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára, aki a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) programot, annak előnyeit mutatta be a kanizsaiaknak. Mint mondta: a program maga 1998-ban indult azzal a céllal, hogy összegyűjtse az említésre méltó helyi és tájjellegű terményeket, ételeket és eljárásokat.

– Az elmúlt nyolc évben egy pályázati rendszer is kapcsolódott a HÍR-programhoz, melynek keretében ezidáig 92 pályázó 170 terméke kapta meg ezt a védjegyet – említette a helyettes államtitkár, aki hangsúlyozta: ez az egyik módja, hogy a tömegtermeléssel szemben védelmet biztosítsanak a háztáji, kiskerti gazdálkodóknak, hiszen a védjegy egyfelől minőségi garanciát jelent, másfelől egyfajta marketing lehetőséggel is bír.

Dr. Szabados Gyula, a kanizsai verseny koordinátora az idei tapasztalatokról szólva elmondta: az elmúlt pár évben kifejezetten érzékelhető a kertek minőségi javulása, sokan odafigyelnek arra, hogy vegyszermentesen gazdálkodjanak, számos kert madár- és rovarbarát, sőt néhány helyen már megjelent az esővízzel való öntözés is.

– Az elmúlt 6 év során a kanizsai gazdák az országos versenyen is remek eredményeket értek el, eddig összesen 21 országos díjat sikerül elnyerni a különböző kategóriákban – fogalmazott dr. Szabados Gyula.

Ezt követően az idei városi verseny eredményhirdetésére is sor került. Balkon kategóriában Németh Réka, mini kategóriában Kóréné Horváth Anita, normál kategóriában Tóth Ferenc, zártkerti gyümölcsös kategóriában Farkas József, zártkerti zöldséges kategóriában Salamon József, zártkerti vegyes kategóriában Sóstai József, míg közösségi kert kategóriában a Piarista-óvoda konyhakertje nyerte el leginkább a zsűri tetszését. A közönségdíjat – ami internetes szavazás eredménye volt – Kóréné Horváth Anita kapta. Külön jutalmazták a legidősebb, Szelei Józsefné, illetve a legfiatalabb, Kantó Kristóf és Kantó Rebeka kertművelőt is.

A kategóriák győzteseit az önkormányzat benevezte az országos verseny döntőjébe is, melynek eredményhirdetésére később kerül sor, de mint kiderült: Kanizsa idén sem marad országos elismerés nélkül Tóth Ferenc kertjét ugyanis az országos bíráló bizottság a legszebbnek választotta.

A rendezvény végén Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára mindenkinek köszönetet mondott, aki részese az országos mozgalomnak.

– A föld megművelése kemény feladat, de megéri a munka, hiszen olyan termények kerülhetnek az asztalunkra, amelyekről pontosan tudható, hogyan és kik készítették – mondta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában