Fenséges égi hangok

2018.10.03. 12:00

Lezajlott az I. Nemzetközi Orgonahét Zalaegerszegen

Nagyszerű nyolc napot tudhat maga mögött a zalaegerszegi hangverseny-látogató közönség. Az utolsó szeptemberi szombat záró hangversenye tette fel a koronát az először létrejött, nagylélegzetű kulturális vállalkozásra.

Matyovszky Márta

A mesterkurzus résztvevői a zsinagóga színpadán: Tabajdi Ádám, Sárközi Erika, Fukushima Mizue, Szluka Lídia

A hangverseny- és kiállító­teremben a zene világnapja előtt is tisztelgő koncert szólistája Fassang László Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész, Prima- és Gramofon-díjas orgonaművész volt, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekart Sándor János vezényelte.

Az olai plébániatemplom volt az egyik reprezentatív helyszíne az I. Nemzetközi Orgonahét hangversenyeinek. Itt hangzott fel Király László Preludiuma a szerző jelenlétében Fotók: a szerző

Az est első felében lehetőséget kaptak a bemutatkozásra az orgonahét mesterkurzusának résztvevői, akiknek a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a párizsi Conservatoire professzora, Fassang László, a kurzus vezetője adta át a diplomát.

A mesterkurzus résztvevői a zsinagóga színpadán: Tabajdi Ádám, Sárközi Erika, Fukushima Mizue, Szluka Lídia

Áttekintve az eseményeket megállapíthatjuk, hogy nagy­ágyúval kezdődött 22-én, szombaton a program a francia orgonistageneráció kiemelkedő tehetségű képviselője, Baptiste-Florian Marle-Ouvrard fellépésével. A művész a klasszikus operarepertoáron túl szimfonikus zenekari művek átiratának magabiztos tolmácsolója is, és improvizáció­ban is remek, programjával meghódította a közönséget. Másnap az olai Jézus Szíve plébániatemplom adott helyet a következő rendezvénynek. Ősbemutatóval indult a koncert, Király László, a Preludium című alkotás szerzője maga is jelen volt a hangversenyen. Ha lehet kártyahasonlattal élni, ászra ászt húztunk huszon­egyezés közben: az előadásában széles érzelmeket, szerteágazó műfaji jártasságot megmutató szoprán énekesnő, Genoveva Dos Santos és Mátyás István orgonaművész tette teljessé az estét bensőséges hangulatú programjával.

Király László zeneszerző

A református egyházközség orgonája kedden szólalt meg, Ablonczy Bertalan keze alatt. Az ugyancsak számos jelentős pódiumon megforduló, komoly elismerésekkel bíró fiatal művész, aki jelenleg a bécsi Zeneakadémia hallgatója, színes, energikus, dinamikus előadással ragadta magával a hallgatóságot. Tartotta az előző napok koncertjeinek nívóját. Pénteken az evangélikus templom adott helyet a koncertnek, amelyet hegedűn Nauratyll Eszter, orgonán Mátyás István abszolvált. Az egyházi zsoltár adta hangulat, majd a csodás hangú hegedű együttese eredményezte emelkedett érzelmek tükröződtek a vastapsban. És jött a második szombat.

Ablonczy Bertalan orgonista

A szervezés nagyszerű volt, a programok széles spektrumúak ahhoz, hogy telt házat vonzzanak, s hogy ilyen rövid idő alatt öt hangverseny megtalálta érdeklődő, lelkes hallgatóságát, a négy hangszer pedig értő megszólaltatóit. A művészeti vezető, Mátyás István orgonaművész és a zsinagóga művészeti titkára, B. Takács Kata előtt le a kalappal, csakúgy, mint a kooperáló egyházak képviselői és minden segítő, támogató előtt. Várjuk a folytatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában