Rekviem egy kastélyért

2018.10.30. 07:00

Kurta-major kúriáján az enyészet az úr

Gyermekként gyakran jártunk Kurta-majorban, lévén, hogy a szomszédos hegyen éltünk. A Salomvárhoz tartozó egykori uradalmi központ kastélyában a hatvanas években nyaranta úttörőtábor virágzott. Szüleim tejet adtak el az úttörőknek, s mi gyermekek elmehettünk a tábor turnusait záró, esti tábortűzi rendezvényekre. Mindezek úgy élnek bennem ma is, mintha csak tegnap történtek volna. Akkor még szép volt a kastély, hatalmas parkjának öreg fái alatt jó volt sétálni…

Győrffy István

Egykor erre park volt, mára elvadult a kert

Ezek az emlékek törnek elő, amikor megpróbálom körbejárni a pusztuló, gazzal körülvett kastélyt. Az egykori park fáinak többsége már nem létezik. Amelyek állnak még, azokat körbeveszi a bozót, tüskés indái áthatolhatatlanok. A kastély tornáca fölött megroggyant a tető, az épület alatt húzódó pincék ajtónélküliek, boltozataik viszont még épek. A kastély falai szilárdak, tetőzete is bírja még, az egész olyan látszatot kelt, mintha segítségért kiáltana: „Szabadítsatok ki az elvadult környezetből, engem meg lehetne még menteni!”

A kastély egyik homlokzata

De kihez szól ez a keserves segélykérés?

Az épület burjánzó növényzetben az egyik pincelejáróval

A falu polgármesterét Árvay Sándort kérdezem, hogy tudnak-e valamit a kastély tulajdonosairól. A válasz tömör: nem tudják ki, vagy kik ők, semmilyen kapcsolatuk nincs velük. Nem ismerik a birtokosokat, így arról sincs információjuk milyen szándékkal jutottak valakik egykor ehhez a tulajdonhoz.

A pince előtere
A Kurta-majorba vezető, utat szegélyező domb tetejéről így látszik Salomvár

 

A Zala völgyén túl Zalacsébet is látni

Az egykori uradalomról, az emberekben szunnyadó emlékeken kívül is sok minden ismert. Eredetileg Salomvár neves szülöttének, Csutor Imre földbirtokosnak a földjei voltak erre, aki 1865-től előbb Zala megye főjegyzője, majd másodalispánja, s végül alispánja lett. Rá hárult a kiegyezés után a modern polgári közigazgatás kereteit megteremtő törvényhatósági és községi törvény végrehajtása. Ekkor változott meg a megye járási beosztása, megalakultak a községi képviselőtestületek, s az ő hivatali működése idején tették kötelezővé a községi szülésznők alkalmazását. A Csutor birtokot megöröklő Eitner családé volt a kurta-majori kastély, amit, ha akarna sem tudna megóvni az önkormányzat, mert – mint már említettük – az ingatlan ismeretlenek tulajdonában van, ők viszont nem tesznek érte semmit. A kastély második világháború előtti tulajdonosa Eitner Sándor 1930-ban meghalt, a kétezer holdas gazdaságon és az egyéb vagyonon, mint például az egerszegi téglagyár, a három fia megosztozott. Közülük ketten országgyűlési képviselők is voltak a háború végéig.

Egykor erre park volt, mára elvadult a kert
A kastély ép boltozatú egyik pincéje

Az Eitner fiuk a második világháború után elhagyták az országot, 1945-ben 28 cseléd család maradt ura nélkül Kurta-majorban. Az alsó tagozatos gyermekek számára az üresen maradt kastélyban 1946-ban iskolát nyitottak. Miután a volt cselédek közül sokan a faluba költöztek, 1952-ben megszűnt az iskola.

Az épület homlokzatát szorongatják a fák
A másik pince is jó állapotban van

A majort a téesz működtette, majd a rendszerváltást követően ez is magánbirtok lett, a kastély azonban nem volt része ennek a magánosításnak. A látszólag jól működő kurta-majori gazdaság mellett, az enyészet lett úrrá az egykor oly mutatós úri otthonon. Kár érte! Nem csak egy eltűnt kor, ma még megmenthetőnk tűnő épülete és parkja fölött lesz lassan visszafordíthatatlanul úrrá az enyészet, ha nem történik érte valamilyen összefogás, hanem a hozzá kötődő emlékek is örökre elvesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában