Szivárványos otthonok

2018.10.20. 18:00

Energetikai beruházás Bázakerettyén

A Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény két bentlakásos otthonában is fejleszt. Bázakerettyén energetikai beruházás zajlott, míg Nagykanizsán a fogyatékkal élőket várják otthonosabb körülmények.

Benedek Bálint

Az ünnepség résztvevői (balról): Dénes Sándor, Cseresnyés Péter, Györe Edina, Bene Csaba és Virt Gyuláné, a Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény vezetője Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő telephelyek­kel kapcsolatos rendezvényeket teg­nap tartották. Bázakerettyén az épületek energetikai fejlesztése pályázat keretében közel 116,5 millió forintból újult meg az Aranyág otthon. Az ünnepségen elhangzott: a komplex felújítás részeként megtörtént az épület homlokzatának hőszigetelése és a nyílászárók cseréje. Javult a létesítmény műszaki állaga, ami hozzájárul a lakók komfortérzetének növekedésé­hez, a hatékony energiafelhasz­nálással jelentősen csök­kennek a működtetési költségek.

Nagykanizsán a Holdfény otthon kiváltása 525 millió forintból történik meg. Ennek lényege, hogy 60 fogyatékkal élő ellátottat Kanizsán kívül Becsehely, Tótszerdahely és Zalaszentiván településeken új, akadálymentesített, 200 négyzetméteres épületekben helyeznek el.

Az ünnepség résztvevői (balról): Dénes Sándor, Cseresnyés Péter, Györe Edina, Bene Csaba és Virt Gyuláné,a Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény vezetője Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

 

– Egyszerre több nagy projektet valósíthatunk meg, amelyhez közel 2,5 milliárd forintos támogatást kapott Zala megye – mondta ünnepi köszöntőjében Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója. – A dolgozóink nagyon sokat tettek a sikeres pályázatért, szívügyüknek tekintették a kiváltást, ami nagy erőt adott a munkához. Az itt élők várják, hogy végre családias otthonokba költözhessenek, ezzel új kapuk nyílhatnak meg előttük. A kétszintes Holdfény otthon már nem mindenkinek ideális, ám az intézményünk megmarad, hosszú távon idősek otthonaként működhetne tovább.

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes elmondta: egyetért a célokkal, hiszen a fogyatékkal élők számára is fontos, hogy otthont teremthessenek maguknak. A 12 férőhelyes házakban kvázi családként élhetnek, kevesebb konfliktussal, nagyobb megértésben és azoknak az embereknek a gondoskodó odafigyelésével, akik a mindennapjaikban segítenek, támogatják őket. A szakemberek igyekeznek majd munkát biztosítani számukra, az önellátásra sarkallják őket. Sokuk számára ez a váltás minőségibb életet jelenthet, mely gazdagíthatja a mindennapjaikat – mondta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában