Javában zajlik az útépítés

2018.10.16. 11:30

Egyeztetés várható a cserlapi gyalogos átkelésről

Nem először foglalkozunk azzal az útszakasszal, amely a csácsi arborétum mellett hagyja el a megyeszékhelyet a Balaton irányába.

ZH

Kékesi Dóra a veszélyes szakaszon Fotók: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Nehéz a gyalogos átkelés

Régi probléma oldódott meg, amikor a 76-os főút ezen szakaszát kiszélesítették, így két sávon bonyolódhat a növekvő forgalom. Ám épp ez okoz gondot azoknak, akik a szemközti hegyoldalban életvitelszerűen élnek, s a városban dolgozva, busszal mennek haza. A munkálatok miatt ideiglenes buszmegálló áll rendelkezésükre, de az építkezés és a forgalom miatt nagyon nehéz átkelniük. Legutóbb Kékesi Dóra olvasónk hívta fel a balesetveszélyes helyzetre a figyelmet. Az észrevételekkel a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-hez (NIF), valamint a helyközi buszközlekedést bonyolító társasághoz fordultunk.

Az ideiglenes buszmegállót jelző tábla az 76-os út alatt készülő aluljáró
építkezése mellett Fotók: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A beruházó nevében Hideg András kommunikációs igazgató válaszolt: „A 76. számú főút Alsónemesapáti csomópont – Cserlap hegyhát dűlő csomópont közötti 2×1, illetve 1+2 sávos szakasz négy nyomúsításának megvalósítása az ütemtervnek megfelelően halad, a beruházás teljes befejezése 2020 tavaszán várható. A projekt egyik fontos célja volt a közösségi közlekedési körülmények javítása. Így a biztonságos gyalogos közlekedés elősegítése érdekében megépül a 76. számú főutat keresztező gyalogos aluljáró. Az aluljáró építése két szakaszban valósul meg.

A teljes befejezésre még várni kell

Először a zalaegerszegi irány épül ki, mely – az időjárás függvényében – már az idén elkészülhet, ezt követően jövőre kezdődhet meg az alsónemesapáti irány szerinti második szakasz megvalósítása is. A jelenlegi kialakítás ideiglenes megoldásnak tekinthető, ami az építés előrehaladásával változni fog. Az aluljáró teljes befejezése 2019. nyár elejére várható.

A fennálló forgalmi rend szerint a Zalaegerszegre bevezető szakaszon az Alsónemesapáti irányából érkező buszok az ideiglenesen áthelyezett megállóhelyen állnak meg. A NIF Zrt. az érintettek bevonásával egyeztetést kezdeményez, hogy a közelgő téli időszakra konszolidált megoldást alakíthassanak ki. Ha változik a jelenlegi kialakítás, arról a NIF Zrt. tájékoztatást fog nyújtani. A kivitelezés idejére az erre közlekedők türelmét és megértését kérjük.”

Hegedüs-Kuti Piroska kommunikációs, PR-, marketing- csoportvezető, az Északnyugat- magyarországi Közlekedési Központ munkatársa válaszában ezt írja: „A már folyamatban lévő építkezés érinti a gyalogos közlekedést is, ezért a hegyoldal keleti részében élők részére az úttest jobb oldali, lezárt forgalmi sávjában fellépőszigettel ellátott ideiglenes megállóhely került kijelölésre, megépítésre, melynek megközelítése aszfaltos úton lehetséges. A Zalaegerszeg felől haza tartóknak a korábbi gyakorlat szerint kell átjutniuk az út túloldalára, az átkelést az építkezés miatt is, szigorúbb sebességkorlátozások igyekeznek biztonságossá tenni.

Kékesi Dóra a veszélyes szakaszon Fotók: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az ÉNYKK Zrt. változatlan menetrend mellett biztosítja az eljutási lehetőséget az ott élők számára. Az autóbuszok – leszálló utas jelentkezése esetén – mindkét megállóhelyen továbbra is megállnak. A biztonságos átkelést segítő közlekedési szabályok betartásának ellenőrzése a rendőrség feladata, mellyel nemcsak az utasok, de az építők biztonságos munkavégzési feltételei is megteremtésre kerülnek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában