Közmunkaprogramról, a szociális szövetkezetről

2018.10.26. 09:00

A közmunkaprogramról is szó esett a szentgyörgyvölgyi közmeghallgatáson

A közmunkával, valamint az annak folytatásaként megalakult szociális szövetkezetekkel kapcsolatban hangzott el a legtöbb kérdés az őrségi településen a közelmúltban megtartott közmeghallgatáson.

Gyuricza Ferenc

Sikertelenség miatt ért véget a közmunkaprogram Fotó: Archív

A felszólalók egyrészt nehezményezték a közmunkaprogram befejezését – mondván, hogy abban többen vettek részt, mint ahány főt a szociális szövetkezet foglalkoztat –, ugyanakkor ugyanezen személyek a közmunkaprogram eredményességét is vitatták.

Sikertelenség miatt ért véget a közmunkaprogram Fotó: Archív

A faluban működő szociális szövetkezettel kapcsolatosan pedig az volt a legfőbb kritikájuk, hogy nem látnak bele annak működésébe, gazdálkodásába. A közmeghallgatáson elhangzott felvetések ezen témákhoz kapcsolódó része kifejezetten támadólag hatott, a Varga Zsuzsanna polgármestert kérdésekkel bombázók szemmel láthatóan összebeszéltek, erre utalt metakommunikációjuk, illetve az is, hogy félmondatokkal készítették elő egymásnak az újabb és újabb felszólalás lehetőségét, a legtöbb esetben a választ sem kivárva vagy meghallgatva. Bár a polgármester minden felvetésre igyekezett kimerítő választ adni, vagy a döntések hátterét elmagyarázni, ám válaszai mentegetőzésnek tűntek. A közmunkaprogram például azért ért véget, mert a foglalkoztatottak jelentős része alkalmatlan volt a munkavégzésre. A szociális szövetkezet révén nyolc új munkahely teremtődött a községben, az abban részt vevők teljes munkabért kapnak, amit a polgármester egyértelműen eredményként értékelt. Azon vádakat vagy lebegtetett utalásokat, amelyek az önkormányzati vagyon szociális szövetkezetbe történő „átjátszását” feltételezték, visszautasította…

A közmeghallgatáson egyéb témák is felvetődtek, a belterületi relatív gyorshajtás miatt egy hölgy gyakori sebességellenőrzést kért, javaslata nem aratott osztatlan sikert. Egy másik nő azt nehezményezte, hogy az orvosi rendelő elköltözik a megszokott helyéről, a környék legszebb épületéből. Varga Zsuzsanna szerint az építészeti védelem alatt álló épületnél nem végezhető el az akadálymentesítés, így a rendelő működési engedélyét az illetékes hatóság nem hoszszabbítja meg, ezért a település lépéskényszerbe került. Az épület hasznosítására vannak tervek, annak elidegenítése szóba sem jöhet. Volt felszólaló, aki a temető kerítésének állapotát nehezményezte, ennek megoldására közösségi munkát szervez az önkormányzat. Szintén a temetőt illetően hangzott el az a jogos kritika, miszerint a néhány esztendeje a közmunkaprogram keretében megépített urnafal összedőlt. Ennek kijavítására ugyancsak ígéretet tett a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában