Római emlékek

2018.09.01. 07:00

Ősszel történelmi konferenciát tartanak Zalalövőn

A település római múltjához kapcsolódó konferenciát terveznek a zalai kisvárosban. Ennek apropóját az adja, hogy a források szerint Hadrianus császár 1900 éve, Kr. u. 118-ban adományozott municipium, azaz város rangot Sallának.

Gyuricza Ferenc

Római harcászati bemutató a város napján Fotó: Gyuricza Ferenc

Az évforduló kapcsán Zalalövőn már eddig is voltak a római korhoz kötődő rendezvények, s a városi ünnepeket is kiegészítették olyan látványos programokkal, amelyek szintén a régmúltat idézték. A város napi programsorozat keretében a régészeti ásatások vezetője, dr. Redő Ferenc tartott előadást, emellett fotókiállítás segítségével elevenítették fel a feltáró munkálatokat, de római harci bemutatót is láthatott az érdeklődő közönség. A helyi természetjáró egyesület, a Menő Manó Csoport városnéző túrája szintén érintette a római múlt emlékeit. A közelmúltban, augusztus közepén megrendezett Zala Menti Napok Kulturális és Lovasfesztivált pedig római harci kocsik bemutatója és versenye egészítette ki, szintén számos érdeklődőt vonzva.

Római harcászati bemutató a város napján Fotó: Gyuricza Ferenc

A római programsorozatot az őszi időszakban is folytatják. Pintér Antal, a város polgármestere elmondta: várhatóan október végén Mentsük meg Sallát címmel egy konferenciát rendeznek a városban, amelyre többek között a régészeti ásatásokat vezető szakembereket, illetve a munkálatokban részt vevőket is meghívják. A konferenciával a római kori romkert és a helyi múzeum állapotára is szeretnék ráirányítani a figyelmet, hiszen azok felújításra szorulnak. Zalalövőn azt szeretnék, ha a római emlékek állandóan látogathatóak lennének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában