Ötödik

2018.09.30. 07:00

Erős szélben tilos fát dönteni – Erdésznap a csácsi arborétumban

Szombaton zajlott az 5. erdésznap, aminek célja az erdőkért dolgozók munkájának jobb megismertetése.

Magyar Hajnalka

Fotó: Pezzetta/Zalai Hírlap

Mire gondolunk egy zöld kalapos ember láttán? Elsőként vadászra, másodikként természetvédőre, s talán harmadikként erdészre. E sorrenden szeretnének változtatni az Országos Erdészeti Egyesület nagykanizsai és zalaegerszegi csoportjai az erdésznappal. A Zala kincse az erdő című programon idén is számos ismeretterjesztő attrakciót kínáltak a csácsi arborétumban.

Beavatást nyerhettünk abba is, mire használhatják például a drónt. Farkas Rolf erdőmérnök, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársa elmondta, a repülő szerkezet nagy segítségükre van egyebek közt a vadkárok, továbbá a szúkáros lucfenyves foltok bemérésében.

- Jó szolgálatot tesz az erdők egészségi állapotának ellenőrzésében, viharkár, száradás rögzítésében, vagy éppen egy terület feltérképezésében – folytatja. – Sőt, a tőszám megbecslésével következtetni tudunk a kitermelhető köbméterre is.

Fotó: Pezzetta/Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta/Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta/Zalai Hírlap

A megfelelő hangulatról a Zala Zenekar műsora gondoskodott, sokakat vonzott a hagyárosböröndi faművesek bemutatója és az erdei játszótér is.

A program fő látványossága, egy 2 tonnás, 28 méter magas bükkfa kidöntése azonban az intenzív szél miatt elmaradt. Ám ebből is tanulhatunk...

- Erős szélben kiszámíthatatlan, hogy merre borul a fa, váratlan események következhetnek be. 30-40 km/órás szélben már veszélyes és tilos fát dönteni – indokolja az óvatosságot Vissi Géza, az egerszegi csoport titkára. – A kiszemelt példányunk egy dombélen áll, ahol jóval erősebb széllökések is lehetnek, mint amit a földön állva érzünk. Ráadásul egy ekkora fa koronája szinte vitorlaként viselkedik...

Hozzáteszi még, sokan sajnálják a kivágott fákat, de be kell látni, hogy ha az egyed elérte az elvárható értékmaximumot, megérett a kitermelésre. Addig kell hasznosítani, amíg egészséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában