Saját forrásból újítanak

2018.09.21. 13:00

Bocskán az Ady utcai hepehupás járdára strapabíró aszfaltszőnyeget terítenek

Nagyszabású munkálatok zajlanak a település több pontján. Nemcsak pályázati támogatásból, hanem önerőből is fejlesztenek.

Szabó Zsófia

Fotó: A szerző

Régi vágya volt a falu vezetésének a több évtizeddel ezelőtt épült önkormányzati hivatal renoválása. Az idő nyomot hagyott az épületen, annak ellenére, hogy azt kisebb-nagyobb beruházások révén rendben tartották.

Csák Szilvia polgármester elmondta: az orvosi rendelőnek és a könyvtárnak is otthont adó hivatali épület beltere viszonylag jó állapotban volt. A helyenként omladozó lábazatot korábban helyrehozták, egyúttal új színt kaptak a helyiségek. Önerőből kicserélték a nyílászárókat, az ajtókat és az ablakokat is. A tetőt tavaly nyáron építették újjá, az adósságkonszolidációs finanszírozásból.

Fotó: A szerző

– A hivatal korszerűsítésének utolsó lépése a jelenleg zajló külső, homlokzati hőszigetelés, ezt követően pedig a festés, nem csak belül, kívül is. Esztétikus, pasztellszínű lesz a ház külseje – részletezte Csák Szilvia. – Legvégül pedig az épület előtt több kocsibeállós parkolót alakíttatunk ki, egyúttal térköves előteret. A tervek szerint az év végére mindennel elkészülünk. Összesen közel nyolcmillió forintot fordítottunk a renoválásra, a kiadást pályázati támogatásból, állami segítségből és saját kasszából fedezzük.

Bocska polgármestere hozzátette: a régi, önkormányzati tulajdonú épületek állagmegóvására, hasznosítására nagy hangsúlyt fektetnek. A közösségi házat már korábban rendbehozták. A rendezvényeknek helyet adó épület mögött a régi iskola található. Hogy megóvják az enyészettől, pályázati pénzekből, apránként renoválják. A falubusznak garázst alakítottak ki ott, és tárolót a kis traktornak meg a mezőgazdasági eszközöknek. A villanyszerelési munkákkal és a ház külső vakolásával már végeztek. A következő feladat a padlóburkolat cseréje és a belső helyiségek festése. Közel hárommillió forintot fordítanak a kivitelezésre, szintén önerőből és támogatásból.

Fotó: A szerző

– Terveink közt szerepel egy helytörténeti kiállítóterem létrehozása is, így állandó kiállításon tudnánk bemutatni a helyi értékeinket – mondta a polgármester, hozzátéve: nem csak a falu több pontján, hanem a sírkertnél is helyrehozzák, amit kell. Kisebb lépésekben, ugyanakkor átgondoltan történnek a fejlesztések. Nyáron a temetőben az első világháború áldozatainak emlékére korábban állított kopjafákat újakra cserélték. A ravatalozóhoz előtetőt, a temető köré pedig kerítést szeretnének építeni. Az Ady utca keleti részén, nagyjából egy kilométeres szakaszon pedig már folyik az új járda építése.

– Közel 13 millió forintból új aszfaltburkolatot kap a hepehupás járda teljes hosszában – folytatta Csák Szilvia. – A gyalogutat az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása projektből, azaz állami segítséggel újítjuk fel. Saját költségvetésből 2 millió forintot tettünk hozzá. A járdát nem csak aszfaltozzuk, ki is szélesítjük, hogy jobban elférjenek a közlekedők. Hamarosan befejezi a kivitelező a járdaépítést. Amint végeznek, a falu járdáira és járműforgalmi útjaira jó ideig nem kell nagyobb figyelmet fordítanunk, mert jó állapotban, közlekedésre kiválóan alkalmasak lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában