A szakemberhiányról és a szakképzés jövőjéről

2018.09.22. 11:30

A szakképzéssel és a pályaorientációval foglalkozó szakemberek találkoztak a Tungsramban

A Jövő szakképzése – a szakképzés jövője címmel szerveztek tegnap szakmai konferenciát a Tungsram fényforrásgyárában. A rendezvény a duális képzés helyi jövőjén túl a szakképzési, oktatási intézmények együttműködésének kialakításáról szólt.

Benedek Bálint

A gyár vezetése látogatást tett a tanműhelyben, ahol idén nyolc új diákot fogadtak. Képünkön Horváth Bence Ádám (balról), Herman Miklós, Magyar István, Szmerk Anna és Orsós Márk Roland Fotó: Benedek Bálint

A vendéglátó több, a témakörben érintett szervezet vezetőjét, illetve képviselőjét hívta meg azzal a szándékkal, hogy együtt térképezzék fel a pályaválasztás során felmerülő kérdéseket. A programot Magyar István, a Tungsram Operations Kft. operációs vezetője, elnökségi tag nyitotta meg. Beszédében méltatta Aschner Lipótot, a gyár első vezérigazgatóját, a Tungsram felvirágoztatóját, aki – mint mondta – nemcsak beszélt arról, hogy valamit tenni kellene a kínzó szakemberhiány enyhítésére, hanem cselekedett.

– Sok tekintetben hasonló időket élünk – tette hozzá. – A mostani vezetés azért dolgozik, hogy a cég újra a régi fényében tündökölhessen. Az innovációt tűztük zászlónkra – fogalmazott, s így folytatta: – A hasonlóságok folytatódnak a szakemberképzés terén is, a hazai műszakiszakember-hiány okozta problémákat a konferencián szereplő szakértők pontosan ismerik. Ennek megoldásában nekünk is részt kell vállalnunk, rendkívül lényeges a duális képzés, amelyben a kanizsai tanműhely révén évek óta aktívan részt veszünk. Ez az oktatási forma kellően gyakorlatias ahhoz, hogy középtávon enyhítse a problémákat. Most tovább szeretnénk lépni, megérett az idő arra, hogy a duális képzésért helyben dolgozók együtt tegyenek még többet a jó ügyért.

Azt is hangsúlyozta: szeretné, ha még szorosabb összefogás jönne létre a szakképzéssel és pályaorientációval foglalkozó helyi intézmények között.

A gyár vezetése látogatást tett a tanműhelyben, ahol idén nyolc új diákot fogadtak. Képünkön Horváth Bence Ádám (balról), Herman Miklós, Magyar István, Szmerk Anna és Orsós Márk Roland
Fotó: Benedek Bálint

Herman Miklós, a nagykanizsai és a zalaegerszegi gyár igazgatója megnyitóbeszédében kiemelte: a szakképzés ebben a megyében jó kezekben van, s összefogással orvosolni lehet a dolgozók hiányát. Remélhetőleg egyre többen felismerik, hogy mennyire nagy szükség van a magasan képzett, kitűnő szakemberekre.

Szmerk Anna, a cég HR-vezetője hozzátette: a jövő tehetségei program keretében a keleti régióban több diák angolnyelv-tanulását finanszírozták. Ezt az együttműködést októbertől Zalaegerszegen és Nagykanizsán két középiskolával folytatják.

– Munkáltatóként felmértük, hogy a gyakorlati képzésre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk – folytatta. – Éppen ezért az idén szeptembertől a meglévő tanműhelyünkben nyolc új, ipari gépész szakon tanuló diákot is fogadhattunk – említette Szmerk Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában