Lovagot is avattak

2018.08.05. 14:20

Pénteken tartották a Régi Korok Fesztiválját Iharoson

Pénteken és szombaton 19. alkalommal rendezték meg a somogyi településen a Szent László Régi Korok Fesztiválját.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Szakony Attila

A fesztivált a helyi Szent László Király Lovagrend szervezi már a kezdetek óta, melynek vezetője – s egyben a valamikor Zala megyéhez tartozott település polgármestere – Horváth Győző.

Fotó: Szakony Attila

- Miért fontos számunkra Szent László? – kérdezett vissza a településvezető. – Mert ő a Kaposvári Egyházmegye védőszentje, Somogyváron temették el, s meggyőződésünk, hogy az egyik legnagyobb magyar királyunk volt – ezért döntöttünk úgy, hogy uralkodóink közül az ő kultuszát ápoljuk. Iharos település idén ünnepli írásos említésének 750. évfordulóját, s a jubileumi rendezvények egyik legfontosabbika a történelmi fesztivál. Reméljük, sikerült olyan programokat szerveznünk, amelyek a közösség épülését szolgálják.

 

A rendezvény egyébként pénteken délután ünnepi szentmisével indult, a szentbeszédet a korábban Iharosban szolgált dr. Kocsi György zamárdi plébános, teológusprofesszor mondta. A szentmise keretében Czmerk Józsefnek a Szent László Király Lovagrend lovagi címét adományozták, Joó Attila pedig a kardforgatók mestere címet kapta. Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták a király szobrát, ahol Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke mondott beszédet. Szombaton délelőtt középkori öltözékes felvonulásra került sor a falu főutcáján, ez nyitotta az aznapi programot, melynek keretében íjászversenyre, harcművészeti bemutatókra, néptáncosok fellépésére és a rendezvény szellemiségéhez igazodó rockmusical-estre került sor a kaposvári Megarox Produkció művészeinek előadásában. A fesztiválon a házigazdákkal együtt öt lovagrend, illetve középkori hagyományőrző csapat vett részt, köztük a Fejér megyei Szárról érkezett Vértes Egyesület.

- Elsősorban a szablyavívást népszerűsítjük, mert úgy gondoljuk, hogy az a legmagyarabb fegyver, mely a honfoglalástól a 2. világháborúig velünk volt – hallottuk utóbbi vezetőjétől, Tóth Tihamértól. – Görbébb, mint a kard és azzal ellentétben nem erőt követel, hanem éles pengét és lendületet. Gyermek tagjaink esetében ez azért is szerencsés, mert egy életlen szablya gyakorlatilag nem okozhat sérülést – ellentétben egy karddal, legyen bármennyire lebutítva. Ez sem utolsó szempont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában