Élhetőbb településért dolgoznak

2018.08.25. 10:00

Ötéves a Medesi gazdakör Pórszombaton

Öt éve alakult meg a településen a Medesi Gazdakör, melynek tagjai a falu élhetőbbé tételét, a fiatalok elvándorlásának megállítását és a hiányzó infrastruktúra kiépítését is célul tűzték ki.

Korosa Titanilla

A gazdakör tagjai tavasszal a patakmeder kitisztításába fogtak, a képek az áprilisi munkát örökítik meg. Tervezik a szőlőhegy bekerítését is, hogy a vadak ne tegyék tönkre a termést, mondta Tánczos Csaba, a kör elnöke (a portréképen) Fotók: archív, Korosa

– Amikor felmerült az egyesület megalakításának ötlete, azt fogalmaztuk meg, hogy olyan szervezetre lenne szükség Pórszombaton, amely el tud indulni pályázatokon, így támogatás érkezhet a faluba, amiből jut fejlesztésekre és programok szervezésére – beszélt a célokról Tánczos Csaba, a Medesi Gazdakör elnöke. – A falu önmegtartó erejét szeretnénk bővíteni és a fiatalokat helyben tartani, illetve idecsábítani más településekről. A 300 fős faluban összefonódnak a feladatok és a szervezetek is, egyesületünk tagjai közt vannak önkormányzati képviselők, illetve más civil szervezetek, például sportköri tagok is. Szükség van az összefogásra, hogy előrejussunk.

A gazdakör tagjai tavasszal a patakmeder kitisztításába fogtak, a képek az áprilisi munkát örökítik meg. Tervezik a szőlőhegy bekerítését is, hogy a vadak ne tegyék tönkre a termést, mondta Tánczos Csaba, a kör elnöke (a portréképen) Fotók: archív, Korosa

 

Ami a gazdakör által megvalósított és tervezett tevékenységeket és a folyamatos programokat illeti, Tánczos Csaba elmondta: bekapcsolódnak a település virágosításába, a falutáblákra, hidakra, a központi térre és az önkormányzat udvarára is virágok kerülnek évről évre, de elvégezték már a névadó Medes-hegyen a régi temető és a hegyre vezető út mindkét oldalának karbantartását, továbbá szeretnék bekeríteni a szőlőhegyet, hogy a vadak ne tegyék tönkre a termést és a környezetet. Idén a Medes-patak medrének kitisztításába fogtak a jobb víz­elvezetés érdekében, mert a nagyobb esőzések alkalmával az alacsonyabban fekvő részek víz alá kerültek. A meder egy részét tavasszal megtisztították, közben megindult a vegetáció és a madarak költése, emiatt a munkát ősszel folytatják majd.

– Több rendezvényt is tartunk a faluban, például a nemzeti ünnepek alkalmával, de szervezünk májusfaállítást és -kitáncolást, anyák napi ünnepséget, köszöntjük a szépkorúakat, valamint adventi gyertyagyújtáskor is összejövünk, az utóbbi eseményre a helyi gyerekek műsorral készülnek – tette hozzá. – Saját kezdeményezése a gazdakörnek a hagyományőrző disznóvágás, amivel a falusi élet mindennapjaiból is egyre inkább eltűnő közösségi tevékenységet igyekszünk megőrizni. Idén már harmadik alkalommal rendezzük meg a disznóvágást ősszel, és egyre több érdeklődőt vonz ez a program is. A hús egy részét felajánljuk az egy héttel később sorra kerülő idősek napjára készített ételekhez. Hagyományőrző programjaink lebonyolításához pályázati támogatást is kaptunk, illetve az adó 1 százalékának felajánlásából is folyt be összeg az elmúlt évben.

Tánczos Csaba mindehhez hozzátette: olyan falubeliek csatlakoztak hozzájuk a szervezet megalakításakor, akik tenni szeretnének a településért, de az aktív helyi tagság mellett várják a pártoló tagokat, a nem helyieket, a pórszombati születésű és kötődésű érdeklődőket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában