Indiánná is átváltozhattak

2018.08.23. 07:00

Megtalálták magukban a csodát – Hátrányos helyzetű gyerekek táboroztak Balatongyörökön

Kis indiánná vált néhány napra az a 65 halmozottan hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyermek, akik a Vöröskereszt Hétcsoda Élménytáborában vettek részt Balatongyörökön. A péntektől-hétfőig tartó program célja, hogy a gyerekek hogy megtalálják önmagukban és társaikban is a csodát.

Keszey Ágnes

A Hétcsoda élménytábort már évek óta hagyományosan Balatongyörökön szervezi meg a Vöröskereszt. Idén az indiánok világa elevenedett meg, minden program e tematika jegyében zajlott. A tábor az élménypedagógiára épül: sok-sok játékkal és foglalkozással tették szebbé a problémákkal küzdő gyerekek életét.

- Húsz önkéntes foglalkozott a gyerekkel, akik mindannyian a szociális, egészségügyi, pedagógiai vagy gyógypedagógiai területen dolgoznak – mondta elöljáróban Bogát Enikő a Magyar Vöröskereszt, Hétcsoda programjának vezetője.

Első nap indián jelmezt készítettek maguknak a gyerekek,s különböző kézműves foglalkozáson alkotthattak. A kis indiánok játékos „bölényvadászaton” vettek részt a balatongyöröki Szépkilátónál, jártak e nemesvitai Western Parkban, ahol békét kötöttek a seriffel, s számos játék mellett strandolások is színesítették a programot. Sok olyan gyermek volt itt, aki soha nem járt még a Balatonnál, most először fürdött a tóban a Vöröskeresztes tábor lakójaként. Zenés rendezvények is színesítették az elmúlt napokat, melyek keretében a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program együttműködésével Jónás Vera, Császári Gergő, Takácsi Noémi – Noémo, Szőke Szandra énekeltek a kis indiánoknak tábortűz mellett. Az, hogy néhány napra más világba csöppenhettek, más életet éltek, mint ami megszokott, nagyon sokat jelent a gyerekeknek.

-Éppen most beszéltem egy anyukával, amikor vitte el a gyermeket. Azt mesélte, egész évben, minden hónapban legalább egyszer eszébe jut a gyermeknek, hogy itt volt, hiszen hatalmas élményeket kapnak – idézett el egy már nem először táborozó kisdiákkal kapcsolatos visszajelzést a táborvezető. A tábor szervezői és az ott dolgozó önkéntesek azt szeretnék elérni, hogy a résztvevők megtalálják önmagukban és társaikban is a csodát.

 

- Az a célunk- hiszen élménypedagógia és inkluzív módszerekkel dolgozunk – hogy olyan dolgokat próbáljanak ki, amelyeket máskor nem lehetne. Nagyon kevés olyan hely van, ahol fogadják ezeket a gyerekeket. Itt együtt voltak és egymástól tanultak – összegezte Bogát Enikő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában