A test és a lélek is megpihenhet

2018.08.03. 11:00

Lehet-e hűsítő pont egy templom?

A katasztrófavédelem honlapján napok óta olvasható a klimatizált helyiségek listája, ahová a kánikulában bárki betérhet felfrissülni. Ám van más megoldás is, ha menedéket keres az ember…

Péter Árpád

Szűcs Imre: Be-betérhetnénk ide, pontosan azért, hogy leüljünk Jézus lábaihoz, s megkérjük, adj innom! Fotó: Péter Árpád

A hűtött helyiségek zalai lajstromában nemcsak közintézményeket találni, hanem nagyobb áruházakat, gyógyszertárakat, töltőállomásokat és pályaudvarokat is. De mi lenne, ha a templomba mennénk, hisz’ ott is hűvös van, s a test mellett még a lélek is felfrissülhet? – vetettük fel a kérdést Szűcs Imrének, a nagykanizsai Felsőtemplom plébánosának, aki rögtön bibliai példával válaszolt. János evangéliumának negyedik fejezetében olvashatunk arról, fogalmazott Imre atya, hogy amikor Jézus Szamária területén járt, a déli órákban, a nagy melegben leült Jákob kútjához megpihenni.

Szűcs Imre: Be-betérhetnénk ide, pontosan azért, hogy leüljünk
Jézus lábaihoz, s megkérjük, adj innom! Fotó: Péter Árpád

Tanítványai a közeli városba mentek élelemért, ám jött egy asszony, akinek azt mondta: adj innom! Ő meglepődött, s úgy felelt, hogyan kérhetsz zsidó létedre egy szamáriai asszonytól vizet? (A két nép tagjai ugyanis abban az időben nem voltak barátságban.) Jézus erre azzal válaszolt, ha tudnád, kivel beszélsz, azt mondanád, te adj nekem innom. – Kint tombol a nyár, bent hűvös van, s Jézus itt van velünk a templomban – értelmezte a bibliai történetet Szűcs Imre. – Mi, akik elfáradunk odakint és nagyon melegünk van, be-betérhetnénk ide, pontosan azért, hogy leüljünk Jézus lábaihoz, s megkérjük, adj innom!… Mi tudjuk, hogy kitől kérünk inni: a biztos forrásból, Jézusból tudnánk meríteni. Nyilván a testünk is megpihenne, felüdülnénk, hiszen hűvös van, de a lelkünk is megpihenne, és az a fajta zaklatottság, ami jellemzi a mindennapjainkat, nála egészen biztosan elsimulna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában