Az első hat hónap anyatejjel

2018.08.03. 11:30

A szoptatás világnapja alkalmából idén is köszöntötték a kismamákat Zalaegerszegen

A Napsugár Óvoda adott otthont tegnap a családi napnak, amellyel a megyeszékhely védőnői szolgálata köszöntötte a gyermeküket tartósan anyatejjel tápláló kismamákat.

Magyar Hajnalka

Nádasi-Takács Judit (Flórával a hátán), Kutasiné Gáspár Mónika (Alex Jánossal a hátán) és Regolics Mónika a kanga-tréning bemutatójára készül Fotó: Pezzetta Umberto

A szoptatás világnapja alkalmából szervezett összejövetel idén is vonzó volt. A párás melegre való tekintettel a védőnők hűsítő gyümölcstálakkal kínálták a betérőket, s ügyeltek rá, hogy ne szomjazzon senki. A programon Szekérné Büki Erzsébet köszöntötte a résztvevőket, majd Tolvaj Márta alpolgármester nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében szólt a 103 éves gyökerekkel rendelkező védőnői szolgálat fontosságáról, mely érték a világban egyedülálló, hungarikum.

Nádasi-Takács Judit (Flórával a hátán), Kutasiné Gáspár Mónika (Alex Jánossal a hátán) és Regolics Mónika
a kanga-tréning bemutatójára készül Fotó: Pezzetta Umberto

Kiemelte, 2018 a családok éve Magyarországon, ez a közösség a társadalom alapja. Ha ez a gyökér nem szilárd, csak a pillanatnak élünk. Szólt a kormány családbarát intézkedéseiről, s azok bővítéséről. Mint mondotta, a családok bízhatnak abban, hogy a rendszer hosszú távon fennmarad. Beszélt a városban zajló, a védőnői szolgálatot is érintő fejlesztésekről, s a hazai forrásokra alapozó, kidolgozás alatt álló mini-bölcsődei programról, amely a remények szerint Andráshidán is lehetővé teszi egy mini-bölcsőde elindítását. Kitért rá, hogy a kormányzat és az önkormányzat egyaránt igyekszik elismerni a védőnők munkáját, amit a 33 ezer forintos bérpótlék, illetve a Semmelweis-napi jutalom is bizonyít.

Tóth Lenke megyei vezető védőnő elmondta: térségünkben az országos adatokkal egyező mértékű a szoptatási kedv, ám az eredmények tovább javíthatók. Erre törekszenek a bababarát Zala Megyei Szent Rafael Kórházzal együttműködve, hisz ha egy gyermek számára legalább az első hat hónapban biztosított az anyatej, az egész életére megalapozhatja az egészségét. A programhoz kedves műsor társult, bemutatót tartott a Keresztury VMK-ban működő Kanga-tréning csoport is. A rendezvénynek állandó résztvevője a Deák-könyvtár, melynek képviselői Babaolvasó csomagokkal kedveskedtek a családoknak. Vallják ugyanis, hogy legjobb, ha az anyatejjel együtt a könyvek szeretetét is magukba szívják a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában