Civil tudósítónktól

2018.07.12. 10:00

Parasztolimpia, főzőverseny és színpadi produkciók szórakoztattak a hagyárosböröndi falunapon

Vajon elégették az utolsó hagyárosböröndi boszorkányt? Erre is választ kaphattak a hétvégén tartott falunap résztvevői.

Simon János

A nap jó része az erőnléti versenyek jegyében telt Fotó: A szerző

A falunap délelőtt az ifi parasztolimpiával indult. A helyi fiatalokból és rokonaikból, barátaikból összeálló két csapat mérte össze ügyességi, erőnléti tudását. Tyúkokat „etettek”, vizet hordtak, tojást szedtek, mind-mind olyan feladatot kaptak, ami a régi falusi életre jellemző volt. A gyerekek nagyon élvezték a játékos vetélkedőt.

Míg a fiatalok játékkal töltötték az időt, már elkezdődött az ugrálóvár felállítása, a körhinta, a fajátékok előkészítése, valamint az agyagozáshoz és a Magyar Hagyományőrző Faművesek bemutatójához a kellékek kipakolása. Természetesen az arcfestés sem maradhatott el. Egy lelkes kis csapat palacsintát sütött, hogy a megéhezett fiatalok éhségét csillapítsa. Újdonság volt a parasztcsocsó, melyet a gyerekek hamar birtokba vettek. A szénabálákból épített csocsópályán a játékosok kötelek segítségével fix ponthoz rögzítve rúghatták a labdát. A nap folyamán nem csak a gyerekek körében aratott nagy sikert a pálya, szinte nem volt olyan időszak, hogy üresen állt volna. A szervezők ezért úgy döntöttek, hogy nem bontják le a pályát, egész nyáron használható lesz.

A nap jó része az erőnléti versenyek jegyében telt Fotó: A szerző

Lassan elkezdtek érkezni a felnőttek is a pályára. A főzőverseny résztvevői kialakították főzőhelyeiket, átvették az önkormányzat által felajánlott húsokat. A délutáni program a már második éve megrendezett parasztolimpiával kezdődött. A nevezettekből három csapat állt össze, a Csicsakerti Cuki-mukik, a HB-k és az Örök Ifjak mérték öszsze ügyességüket. A majdnem másfél órás verseny jó hangulatot teremtett. Öt órától a Bagodi Fekete István Általános Iskola táncos lábú diákjai vették birtokukba a színpadot. A telt házas sátor közönsége előtt a gyerekek az évszakok ihlette produkcióikat mutatták be. Felkészítőjük Molnár Lázárné, Krizsánné Rózsás Emőke, Horváthné Major Krisztina és Bálint-Semetke Eszter volt. A helyi gyerekek is készültek külön produkcióval, a Macskák musical egy részletére adták elő cicás táncukat. Felkészítőjük Tompa Ágnes volt. A színpadi produkciók után szintén a pályán zajló történések kaptak figyelmet. A Zalai Kutyasuli bemutatócsoportjának műsora nagy sikert aratott a nézők körében. A bemutató után az állatbarátok megsimogathatták a kutyákat, barátkozhattak velük.

Mivel a nap jó része az erőnléti versenyek jegyében szerveződött, a „Falu bikája” verseny sem maradhatott el. A versenyzők szalmabálát, traktorgumit gurítottak, szekeret húztak, és vizes ballont tartottak időre. Majd spontán jelleggel egy kötélhúzásra is sor került. A tombolasorsolást követően kihirdették az eredményeket, átadták a főzőverseny és a sütiverseny díjait. Az ételeket Boncz József, Paksa Imre és Horváth András, a süteményeket Kozák Beáta, Bödör Szabina és Takács Zsolt bírálta.

A helyi fellépőkből összeálló kis csapat paródiája, Tompa Ágnes felkészítésében, szintén nagy sikert aratott. Lőrinc Kálmán vezetésével az ugyancsak helyi énekesek előadásában a közönséggel együtt tombolva az „Azok a boldog szép napok” -ra ért véget a színpadi előadás. A nap zárásaként következett a fergeteges „boszorkányper”, mely megkoronázta a falunapot. A késői időpont ellenére nagy számban, izgatottan várta mindenki az előadást. A kis boszik táncával indult az utcaszínház jellegű műsor. A közönség maga is aktívan részt vett az előadásban vicces hozzászólásokkal, bekiabálásokkal, melynek végén elégették a falu utolsó boszorkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában