Felújított emlékmű

2018.07.09. 09:00

Ötvenkét nagyradai előtt hajtottak fejet

A felújított I. világháborús emlékmű ünnepélyes avatását tartották szombaton a település templomának kertjében. A rendezvényen az erdélyi testvértelepülés is képviseltette magát.

Benedek Bálint

– Az első világégésben 661 ezren haltak hősi halált, az emberveszteségen túl az országunk egy tollvonással elveszített 3,3 millió magyart – emlékezett köszöntő beszédében Zsiga Zsolt polgármester.

 

– Most 52 fiatal nagyradai előtt hajtunk fejet, akik a legdrágábbat, az életüket adták a hazájukért. Az emlékművet a Középés Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézetének támogatásából, önerővel és társadalmi munkával, 1,5 millió forintból újították fel. – Abban, hogy 1934-ben eleink méltó módon tiszteleghettek a hősök előtt, nagy szerepe volt az akkori plébánosnak, dr. Macher Emánuelnek – folytatta Zsiga Zsolt. – Az ő ötlete, szervezőkészsége és feletteseinél való közbenjárása kellett ahhoz, hogy az emlékmű határidőre elkészüljön. Az ünnepségen Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a kormányzat támogatja az ilyen beruházásokat, ám ehhez a munkához a helyiek áldozatvállalására is szükség volt. A világháborús megemlékezést követően a dél-zalai község testvértelepülése, az erdélyi Cófalva a tízéves barátságot megpecsételő táblát avatott fel a nagyradai önkormányzat épületén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában