HORGÁSZTÁBOR

2018.07.12. 11:00

Kis pecások a vadászparadicsomban Szentpéterföldén

Görbülnek a pecabotok a falu peremén lévő horgásztónál. Tíz kis lurkónak köszönhetően, akik a hetet a Zalaerdő Zrt. horgásztáborában töltik.

Szabó Zsófi

A kis vadászok után ezúttal a lelkes horgászutánpótlást várták a településre, ahol nem csak gyönyörű, vadban gazdag erdők vannak. Olyan tó is megbújik a dombok ölelésében, amelyben bőséggel akad hal: ponty, kárász, keszeg, csuka, süllő és balint is.

Fotók: Zalaerdő Zrt.

Minderre nem csak a rutinos, öreg horgászok szeme csillan fel. Majd’ tucatnyi, 8-13 éves kissrác számára is jó „csalinak” bizonyul a szép tó és az ígéretes fogások reménye, akik a horgásztáborban vakációznak.

A gyerekeknek nem csak rendezett, horgászszívnek kedves körülményekkel, vendéglátással kedveskedtek a szervezők. Olyan élményekkel is gazdagodik a kis csapat, amik életreszólóak. Bár a srácokat nem nehéz lenyűgözni. – Ha hal van a dologban, az rossz nem lehet – mondták.

-Én csak két hónapja horgászom, de el sem hiszed, mennyi halat fogtam pár óra alatt – büszkélkedett ezüstkárászokkal „teli” szákjával az egyik táborlakó kisfiú, a nagykanizsai Németh Balázs. – Nagyon sokat tanultam: új trükköket, jobb bedobásokat, hogyan tudom elrejteni a csalit a methood feeder kosárban. – sorolta nagy zsivaj közepette, mert a tónál nem néma csendben lógatták a botokat a kis horgászok.

-A halak nem zavarja a hangzavar. Azokat a csali érdekli – fűzte hozzá Balázs.

Tőle nem messze viszont egy három fős kis csapat „néma” csendben koncentrált a halakra. Bár amikor a fogásokról esett szó, az egyik srác nyelve megeredt.

-Naphalat, vörösszárnyú keszeget is fogtam már, ám másfél kilós tőpontyot is. Sok hal van a szentpéterföldei tóban, amik elég nagyok. Ezt a nagy halat úszóval fogtam a partközelben – ecsetelte a Celldömölkről érkezett tizenkét éves Jankovics Patrik, aki már öt éve horgászik. – A legnagyobb álmom, hogy egyszer kifogok egy buffalo carpot. Tudod, akkora titok a horgászatban nincs: csak tudni kell, mit akarsz kifogni, és azzal is tisztában kell lenned, mivel tudod mindezt megvalósítani – summázta Patrik, miközben egyik kis társa, a legifjabb táborlakó, a kanizsai Horváth Mátyás apró naphalakat sokaságát mutatta.

- Már 3 éves koromtól horgászom, fogtam már nagyobb compót is, de itt még csak ezeket a kis pici halakat – részletezte Mátyás.

Arról, hogy a horgásztábor felejthetetlen legyen a gyerekek számára, Szommer Éva pedagógus-erdészeti szakértő és Egle Zoltán, a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészetének vadászati műszaki vezetője gondoskodik.

-A horgászat alapjait sajátítják el a hét során a fiúk. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy bőven fogjanak halat – mondta Egle Zoltán. – A gyerekek nagyon fogékonyak, életkorukból adódóan is. Olyan dolgokat próbálunk bennük elültetni, amik az élet több területén hasznosak lehetnek számukra: miként kell viselkedni a természetben, hogyan tudnak önállóan megoldani dolgokat, többek közt horgászat közben. Szerencsére mindent örömmel, lelkesen fogadnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában