Hősök voltak

2018.07.10. 09:30

A világháborúk áldozataira emlékeztek Bagladon

Háborúval az életben még semmit nem tudtunk megoldani, a háború csak szenvedést hoz a katonáknak, és szenvedést okoz a civil lakosságnak is.

Gyuricza Ferenc

Vigh László (jobbra), Lóránt Beáta és Pácsonyi Imre a felújított emlékműnél Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Vigh László országgyűlési képviselő kezdte ünnepi beszédét ezzel a gondolattal a bagladi falunapon, ahol többek között a község I. és II. világháborús hősi halottainak felújított emlékművét avatták fel vasárnap.

Vigh László (jobbra), Lóránt Beáta és Pácsonyi Imre a felújított emlékműnél Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A képviselő azt is kiemelte, olyan tragikus történelmi eseményekre emlékeznek, amely mind Magyarország, mind a világ szempontjából értelmetlen volt, hiszen nem oldotta meg a fennálló problémákat, ellenben rengeteg áldozattal járt. A bagladiak közül az első világháború frontjain tizenhárman haltak meg, a második világháború tíz katonai és civil áldozatot követelt. Nevük az emlékművön olvasható.

– Amikor az ember háborús emlékmű előtt áll, és úgy idézi fel a múltat, kétfajta gondolat, kétfajta érzés szuszakodik benne – folytatta a megemlékezések sorát Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyűlés alelnöke. – Az egyik a szomorúság, hiszen azok a nevek, amelyek itt felvésettek, tragédiát jelentenek egy-egy családnak, tragédiát jelentenek a településnek is. Emellett ha Doberdó, Piave és Isonzó jeleire gondolunk, vagy akár felidézzük a II. világháború keleti hadszínterének emlékeit, fontosnak érezzük, hogy itthon is megörökítést nyerjenek azok, akik idegen földben nyugszanak.

Pácsonyi Imre emlékeztetett rá, már 1917-ben megfogalmazódott a nemzeti érzés, hogy a települések, falvak állítsanak emléket azoknak a hősöknek, akik az életüket áldozták a háború hadszínterein. Mert azok a katonák, akik a bajtársiasság eszméjét vallva, kötelességteljesítés közben hunytak el, hősök voltak, a háború végkimenetelétől függetlenül is.

Lóránt Beáta, a község polgármestere az emlékmű felújításának körülményeiről beszélt. Mint mondta, tavaly jelent meg a Közép- és Kelet-európai Történelmi és Társadalom Kutatásért Közalapítvány felhívása, amelyre Baglad is benyújtotta pályázatát. A zalai kisközség azon kevesek közé tartozik, amely az igényelt összeget maradéktalanul megkapta, így az elnyert mintegy 1,17 millió forintos támogatásból nemcsak az emlékművet tudták felújítani, de az előtte futó járdát is díszburkolatra cserélhették.

Az emlékmű avatója mellett a falunapi programban szerepelt még főzőverseny, illetve kulturális műsor is, utóbbiban a Brassói Csillagok, a Kredenc együttes, valamint a humorista Ihos József működtek közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában