Tragédia

2018.07.30. 13:47

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Nagykanizsán

Az embertelenségre most is képes a világ – ezt Kardos Ferenc történész, roma holokauszt-kutató jelentette ki hétfőn a dél-zalai városban, ahol a 73 évvel ezelőtt Auschwitz-Birkenauban ezelőtt történt tragédiára emlékeztek a Vár úti roma holokauszt emlékműnél.

Horváth-Balogh Attila

A megemlékezés végén koszorúzásra és gyertyagyújtásra került sor az emlékműnél Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

1944. augusztus 2. éjszakáján több, mint 3000 roma embert végeztek ki Auschwitz-Birkenau munkatáborban, s a nácizmus ezen rémtettéről máig kevés szó esik. A Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat mindenkori vezetői ezért tartják fontosnak, hogy évről-évre megemlékezzenek a holokauszt áldozatairól. Az emlékezetet ébren kell tartani – fogalmazott beszédében Teleki László, a roma nemzetiségi önkormányzat korábbi elnöke, volt országgyűlési képviselő.

- Emlékezünk azért, hogy emlékeztessünk arra, ami a múltban történt – mondta a politikus. – Mára az időszak kutatói feltártak mindent, amit fel lehetett tárni a történtek kapcsán, így napjainkban minden tudható a roma holokausztról. Az 1944. augusztus 2-án lemészárolt romák halála oly sebeket ejtettek az itt maradottakon, amiket nem lehet begyógyítani, se feldolgozni. Ezért kell emlékezni és emlékeztetni, hogy még egyszer ugyanaz ne történhessen meg.

A megemlékezés végén koszorúzásra és gyertyagyújtásra került sor az emlékműnél Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Teleki László azt is hangsúlyozta: a romák számára egyedül az oktatás, a képzés jelent kitörési lehetőséget, az a kulcs ahhoz, hogy az elsődleges munkaerő-piacon el tudjanak helyezkedni. Szóba hozta a közfoglalkoztatást is.

- Sokan azt mondják, a közfoglalkoztatási program nem jó – jelentette ki. – Én viszont azt mondom: nem is rossz. Persze, kellenek más lehetőségek is, de ha ez van, akkor élni kell vele, mert a gyerekeink azt látják, hogy a szüleik minden reggel elmennek dolgozni és ez pozitív hatást gyakorol rájuk.

Ezt követően Dénes Sándor polgármester és Kardos Ferenc történész, roma holokausztkutató mondott beszédet. Előbbi azt mondta: az embertelenség szörnyűségei a holokauszt óta velünk élnek és bármikor megjelenhetnek újra. Utóbbi pedig arra mutatott rá, sajnos, a roma holokausztról nem esik szó a történelem könyvekben. Csak a tanáron múlik, hogy beszél-e erről a gyerekeknek – ezért fontos, hogy mindenki magáénak érezze ezt az ügyet, s minél szélesebb körbe eljussanak a roma népirtással kapcsolatos információk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában