Kiváló bajvívó, jeles vitéz

2018.06.02. 13:20

Thúry György nagykanizsai szobránál hajtottak fejet az egykori várkapitány emlékére

Nagykanizsa Thúry Györgyre emlékezett tegnap a Városvédő Egyesület bensőséges hangulatú ünnepségen.

Szabó Zsófia

Papp Ferenc és Cserti Tibor az ünnepségen Fotó: Szakony

A néhai várkapitány dr. Mező Ferenc téren lévő szobránál tartott eseményen Papp Ferenc, az egyesület alelnöke mondott beszédet. Kiemelte: Thúry György a 15. század törökellenes harcainak kiemelkedő személyisége volt.

Papp Ferenc és Cserti Tibor az ünnepségen Fotó: Szakony

– Idén az önkormányzat és a civil szervezetek közreműködésével több programot szerveznek Thúry György életművének, emberi nagyságának, történelmi szerepének bemutatására. Egyesületünknek is feladata, hogy a kiváló bajvívóról, a jeles vitézről, Kanizsa főkapitányáról megemlékezzen. Korábban, még 2006 júliusában hagyományteremtő szándékkal rendezte meg egyesületünk a Hevesi Sándor Művelődési Központtal közösen a Thúry György históriás napokat. Ebben a szellemben két évig rendszeresen tartottunk különböző eseményeket, amelyek sajnos később támogatás hiányában megszűntek – fogalmazott Papp Ferenc.

Az egyesület alelnökének beszédét követően a megemlékezők Borsos Miklós szobrászművész Thúry Györgyöt ábrázoló alkotása előtt hajtottak fejet. SzZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában