Tornaterem és vívócsarnok is épül

2018.06.08. 09:00

Projektzáró a zalaegerszegi Mindszentyben

Építeni annyit tesz, hogy hiszünk a jövőben. Olyan történet részeseiként vagyunk itt, ami 400 évvel ezelőtt kezdődött, és ma mi írjuk sorait a holnap számára.

Arany Gábor

A Mindszenty-iskola felújított sportpályáján az első kezdőrúgást (balról) Székely János, Françoise Debeaupte és Vigh László végezte el tegnap Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Ezt Françoise Debeaupte, a Notre Dame Rend magyarországi elöljárója fogalmazta meg csütörtökön délután az általuk fenntartott Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium projektzáró rendezvényén. Az intézmény 497 millió forintból megvalósult korszerűsítése tavaly január végén kezdődött. A másfél év alatt teljes egészében megújult a kollégium, létrehoztak két új informatikai termet, valamint két új, többfunkciós terem szolgálja a zene- és táncoktatást, megújult a sportpálya, a hozzá tartozó út- és járdahálózat, illetve a belső udvar is.

A Mindszenty-iskola felújított sportpályáján az első kezdőrúgást (balról) Székely János, Françoise Debeaupte és Vigh László végezte el tegnap Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Arról Csordás Róbert igazgató emlékezett meg, hogy az intézmény jogelődje, a Notre Dame tanítórend Mindszenty József apátplébános hívására települt a városba, és az oktatás az iskolában 1929-ben indult meg. A tanítórend a rendszerváltás után visszakapta az intézményt és 1993-ban újra megkezdődött a tanítás. Az intézményt Székely János szombathelyi püspök áldotta meg.

Az önkormányzat nevében Balaicz Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a beruházás illeszkedik a város céljai közé, hisz elhatározott szándék, hogy 2020-ig megújuljon minden, a jövőt, a gyermekeket szolgáló intézmény. Erre 10 milliárd forintot költenek. A most zárult rekonstrukció folytatásaként kormányzati támogatással, 2,5 milliárd forintból tornaterem és vívócsarnok épül az iskola mellett. Kitért a Mindszenty-programra is, melynek során már megújult a plébánia épülete, hamarosan elkezdődik a templom felújítása, új orgona beszerzése, és a Mindszenty Józsefnek emléket állító zarándokközpont megvalósítása. Vigh László országgyűlési képviselő az egyházi fenntartású intézmények fontosságát hangsúlyozta, a szerepet, amit betöltenek keresztény kultúránk megőrzése érdekében. Ebben ma is példa számunkra Mindszenty József élete – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában