Egy igazi, bohém lélek ment el

2018.06.20. 07:00

Paudits Béla, Jászai Mari-díjas színművészről mesélt nagykanizsai barátja

Az operettekkel, sanzonokkal, kuplékkal fellépő előadóművész, Sári Gábor néhány éven át büszkén vallhatta magáról: a múlt héten, 68 esztendősen elhunyt Jászai Mari-díjas színművész, Paudits Béla a barátai közt tartotta számon.

Horváth-Balogh Attila

Sári Gábor Paudits Bélával a színművész fővárosi otthonának ajtajában Fotó: Sári Gábor

Paudits Béla az elveihez a végtelenségig ragaszkodó ember, ezzel együtt igazi bohém művészlélek volt. Ennek szerepe volt abban, hogy életében nem adatott meg neki mindaz, amit egyébként művészi teljesítménye alapján megérdemelt volna. A színművész 1971-ben végezte el a Színművészeti Főiskolát, 1974-től a Madách Színház tagja volt. Legnagyobb sikereit a Macskák Quaxo-ja, a Cabaret Konferansziéja és a József és a színes szélesvásznú álomkabát címszereplőjeként aratta. 2004-ben Paudium címmel mutatta be önálló estjét a Madách Stúdión, amely végül az utolsó színházi szerepe is lett.

Paudits Béla és Sári Gábor egy véletlen folytán került ismeretségbe egymással – de erről meséljen utóbbi.

- Nyolc éve kezdődött a barátságunk azzal, hogy szenteste, 18 órakor felhívott telefonon – idézte fel Sári Gábor. – Előzőleg eljuttattam hozzá egy lemezem, amelyen karácsonyi dalokat énekeltem, s az album nagyon megtetszett neki. A lemez borítóján szerepelt a telefonszámom, így tudott felhívni, ami nekem óriási meglepetés és életem legszebb karácsonyi ajándéka volt. Órákon át, talán este 22 óráig is beszélgettünk. Elmondta, hogy nagyon tetszik neki a hangom, aztán küldtem neki még hanganyagot, ismét beszélgettünk, s hamarosan személyes találkozás lett a dologból. Talán a 2. alkalommal azt mondta: Gábor, én már valószínűleg soha nem fogok színpadra állni és azt szeretném, ha te vinnéd tovább a repertoárom. Sajnos, ez nem valamiféle fölösleges pesszimizmus volt, gerincbetegségben, gyomorbetegségben, szívproblémáktól és érszűkülettől szenvedett. Én meghatva fogadtam el ezt és büszke vagyok rá, hogy ő rám hagyományozta a munkásságát. Több zenei alapot is átadott, s kérte, hogy énekeljem fel rájuk a dalokat és mutassam meg őket neki. Isten malmai lassan őrölnek, s habár az összes dalt felénekeltem már stúdióban, ezidáig egy készült el teljesen, a Késő bánat – és még ezt sem tudtam megmutatni neki, amit borzasztóan sajnálok.

Sári Gábor Paudits Bélával a színművész fővárosi otthonának ajtajában Fotó: Sári Gábor

Sári Gábor azt mondta: Paudits Béla utolsó éveit a kuruclesi erdő sarkán (ez a főváros II. kerülete) álló volt vadászházban töltötte, szinte teljes magányban, pénztelenségben és a betegségei miatt hihetetlen fájdalmak között.

- Orvoshoz nem szívesen járt, ráadásul volt egy komoly hasi műtétje, amely során egy egy hónappal ezelőtt készült CT-felvétel tanúsága szerint a szerveit nem teljesen úgy pakolták vissza a hasüregbe, ahogy eredetileg voltak, s a belek közt összenövések is kialakultak, melyek fokozták a fájdalmait – mesélte Gábor. – A pénztelensége pedig abból fakadt, hogy abban az időben, a 70-es 80-as években, amikor nagyon futott a szekér, foglalkoztatott és népszerű színész volt, nem volt kötelező az államnak adót fizetni. Ő is – több kollégájához hasonlóan – a jövedelmét inkább az életre fordította, igénye volt egy jobb életnívóra, ezért nem kaphatott később nagy összegű nyugdíjat. Voltak azonban kollégái, akik az élére állítottak minden garast és fizették az adót – ők ma anyagi biztonságban élhetnek. Sokat vitáztunk emiatt, hogy vajon biztosan helyesen döntött-e fiatalon?

Sári Gábor azt is elmondta: sajnos, a nagy távolság miatt nem tudott többet segíteni a színművésznek, viszont sikerült találnia segítőt egy hölgy személyében, aki sok mindenben megkönnyítette a már súlyos beteg művész mindennapjait.

- Paudits Bélának van egy lánya, akivel régen nem találkozott – mesélte Sári Gábor. – Nemrég a művésznek unokája született – az utolsó napokban mondtam a lányának, hogy látogassa meg a kórházban (ahova stroke miatt került be), vigye be az unokáját, mutassa meg neki – azon a napon, amikor megbeszéltük, nem tudott bemenni hozzá, amikor pedig sikerült meglátogatnia, a stroke miatt már nemigen reagált semmire és órákon belül el is távozott közülünk. Azt hiszem, őket várta...

A színművészt a Madách Színház saját halottjának tekinti, búcsúztatása a Farkasréti temetőben lesz – ennek pontos időpontja még nem ismert. A temetésre másik időpontban és másik helyszínen kerül sor: Paudits Bélát várhatóan Ozorán, édesanyja mellé helyezik majd örök nyugalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában