a régi homokbánya területén

2018.06.04. 11:00

Lőteret és gyümölcsöst is avattak Egerváron

Közösségi gyümölcsöst és lőteret is avattak a Pincedombnál, a régi homokbánya területén szombaton délelőtt.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A hazai forrásból, méghozzá a földművelési tárca – zártkertek revitalizációját szolgáló – tanyaprogramja egyik alprogramjának köszönhetően rekultiválta az önkormányzat az Ady utca fölötti saját területéből a domboldalon azt a korábban szemétlerakónak használt egy hektárt, amelyre idén kora tavasszal ültettek 520 facsemetét, őshonos almát, szilvát és meggyet. Gyerkó Gábor az átadási ceremónia előtt lapunknak elmondta, a szabadidős területnek is beillő környezetet kerítéssel védik, amely szintén a sikeres pályázat 96 millió forintjából készült. A majdani termést szeretnék az egerváriakkal együtt szüretelni, s belőle az óvoda és az iskola gyümölcsszükségletéhez hozzájárulni.

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A hosszú távú tervek között aszaló, illetve pálinkafőzés is szerepelhet. A gyümölcsöskertet Török János faipari vállalkozó (PannonLegna) és Korbuly Kálmán önkormányzati képviselő, kertészmérnök vezetésével alakították ki, ők lesznek az őrzői is a területnek. Mindketten elmondták, a körültekintő tervezés során speciális, szárazságtűrő fajtákat ültettek, úgy, hogy a majdani lombkoronák is elférjenek egymás mellett. A gyümölcsös szomszédságában megújult a hajdan MHSZ-versenyeknek otthont adó lőtér és a hozzá tartozó épület, amely az önkormányzat és szakemberek felügyelete mellett szintén szabadidős, kikapcsolódást adó programokat szolgálhat mostantól.

A karbantartáshoz eszközöket is vásároltak, traktoros fűkasza és permetezőgép segíti a fenntartást. Ez utóbbira hívta fel a figyelmet az avatáson részt vevő Manninger Jenő országgyűlési képviselő, jelezve, Zalában is rengeteg a tulajdonosok távozása miatt elhagyott zártkert; ez a program az ilyenek revitalizációját hivatott megoldani. A képviselő körzetében már tíz község élhetett a pályázat adta területmegújítással. A cél, a gyümölcs helybeni feldolgozása szintén a helyiek életminőségét javítja, tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.

Egervár hosszú távra tervez, diófákat is ültettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában