Minden napjukra jut valami érdekesség

2018.06.23. 10:00

Huszonnyolcadszor indult levéltáros kutatótábor a szlovén-magyar határ menti térségben

A szlovén-magyar határ menti térség írásos történelmi forrásainak és a két nemzetiség együttélésével kapcsolatos dokumentumoknak az összegyűjtésére még 1991- ben jött létre először az a levéltári kutatótábor, amit idén 28. alkalommal szerveztek meg.

Gyuricza Ferenc

A táborban részt vevő diákok és levéltáros szakemberek csoportképe Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Többek közt ez is elhangzott az egyhetes szakmai program tegnapi megnyitóján. A házigazda maribori területi levéltár munkatársa, Söveges Lipovsek Gordana elmondta: Az elmúlt évek során a Muravidék valamennyi, nemzetiségileg vegyesen lakott településén kutatták már. Így Szlovéniában egy ideje már szlovén nemzetiségű falvakat jelölnek ki helyszínül – idén Bogojinát, azaz magyar elnevezése szerint Bagonyát. Magyar oldalon Rédics lesz a kutatás helyszíne, ahol az 1990-es években már jártak egyszer. Ezúttal is 12 középiskolás diák dolgozik a levéltáros szakemberek irányításával, előbbiek közül négyen Zalaegerszegről, ketten Szombathelyről érkeztek, illetve hat muravidéki fiatal vesz még részt a programban. Vasárnapig Szlovénia lesz a kutatás helyszíne, azt követően költöznek át Magyarországra. A fellelt dokumentumokat kiállításon mutatják be.

A táborban részt vevő diákok és levéltáros szakemberek csoportképe Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

– A levéltári munka során minden nap talál valami érdekeset az ember – mutatott rá a szakma szépségére a Magyar Nemzeti Levéltár zalai igazgatóhelyettese, Káli Csaba, majd azzal folytatta: A tábor egyik jelentősége éppen abban van, hogy a kutatásban részt vevő középiskolás diákok testközelből tapasztalhatják meg, hogy milyenek a történelem valódi forrásai, s talán éppen ezáltal kapnak kedvet a történészi-levéltárosi hivatáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában