Csak nagy halakra vadásztak

2018.06.24. 19:20

Háromnapos versenyt rendeztek a horgászat bojlis műfajának kedvelői Pölöskén

Csütörtökön délutántól benépesült a pölöskei kis tó déli része. Az érkező vendégek sátrat ütöttek a parton, előkészítették a szerelékeket. Nem kis délutáni pecázásra érkeztek, vasárnap délelőttig, három napon át éjjel-nappal horgásztak.

Hajdu Péter

Csak a nagy halak számítottam Fotó : PEzzetta Umberto / ZH

 

Csak a nagy halak számítottam Fotó : PEzzetta Umberto / ZH

A Pölöskei Horgászok Egyesülete első alkalommal megrendezte a nyílt nevezéses boj­lis horgászversenyét. Pénteken délután látogattunk el a tópartra, ahol az egyenként három horgászból álló, összesen tíz csapat berendezkedett, s túl voltak az első éjszakán.

– Győr mellől, Kunszigetről érkeztünk hárman, de külön csapatban vannak még itt barátaim.

Két éve kezdtem bele a bojlis horgászatba. Mi a jó ebben? A természetközeliség, a nyugalom, a várakozás. A bojlisok a nagy halakat kergetik, ez számomra élvezetesebb a többi horgászmódszernél – mondta Szalai Csaba, aki otthon a Duna és a Rába vadregényes partjain gyakorolja e sportot, de ottjártunkkor már Pölöskén is megtörtént az első súlyos fogása.

– Megfogtam egy 8 kilós amurt és a 13,68 kilogrammos pontyomat.

Megmutatni nem tudom, mert mérlegelés után kapott egy puszit, és mehetett vissza a vízbe – mondta a fiatalember. A versenyfeltételek szerint minden halat visszaengedtek a vízbe, ahogy igazi sporthorgásztól elvárható. Csak a mérlegelés nyomán feljegyzett eredmény számított.

Sokak számára magyarázatra szorul, mi is az a bojli. Egy speciális gömb alakú csali, vállalkozások szakosodtak az előállítására. Hat-nyolc millimétertől harminc milliméteres átmérőig gyártják, és külön előkén kötik a horog alá. Csalizáskor a bojlis nem rejti el a horgot, a nagy ponty nem vizsgálódik, ha megtetszett neki a csali, azzal együtt felszippant mindent, ami körülötte van. A rendező horgászegyesület csapata ottjártunkkor emelt ki egy több mint háromkilós pontyot.

10 csapat, 27 fő

– Tavaly mindkét tavunkba telepítettünk 8-12 kilogramm súlyú halakat, a bojlizásnak a nagy hal kifogása a célja. Csak három kilogramm feletti halak kifogása számít a versenyben, a kisebbeket nem jegyezzük. Összesen tíz csapat érkezett 27 fővel. A legmesszebbről a kecskemétiek jöttek, de Ercsiből, Győr mellől is érkeztek sporttársak – mondta Major Zsolt, az egyesület titkára.

A horgászok a vasárnapi eredményhirdetésig több mint 496 kilogramm halat fogtak, egy Zalaegerszegről és környékéről szerveződött baráti társaság lett a győztes, az összesen több mint 119 kilogrammos eredményükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában