Jól jöhet a plusz pont

2018.06.08. 07:00

Elkezdődtek az emelt szintű szóbeli érettségik Zala megyében

Tegnap elkezdődtek az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák. Megyénkben három gimnázium, a zalaegerszegi Zrínyi és Kölcsey, valamint a nagykanizsai Batthyány várta a fiatalokat.

Szabó Zsófia

Krasznai Kristóf felkészül, Kele Luca pedig már „élesben” vizsgázik kémiából Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A végzős középiskolások mellett vizsgáztak olyan ifjak is, akik az érettségit már korábban teljesítették, de újabb terület, másik felsőoktatási szak felé vennék az irányt.

– Sok szakhoz elengedhetetlen az emelt szintű érettségi – fogalmazott Balogh László, a Batthyány-gimnázium igazgatója. – Tény, jóval nehezebb, mint a középszintű, ám ötven plusz pont jár érte. A diákok, akik emellett döntöttek, nagyobbrészt rendelkeznek a szükséges tudással. Büszkeség számunkra, hogy a több mint 250 emelt szinten vizsgázó fiatal nagyobb része az iskolánk diákja. A 145 végzős diákunk összesen 163 emelt szintű vizsgát tesz.

Krasznai Kristóf felkészül, Kele Luca pedig már „élesben” vizsgázik kémiából Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– Vannak olyan tanulók, akik több tantárgyból érettségiznek ily módon – tette hozzá Piriti János igazgatóhelyettes, a BLG-ben zajló vizsgák operatív felelőse. – Intézményünkben a kémiától kezdve a matematikán át egészen az angolig több tantárgyból vizsgáztatunk emelt szinten. Például az orvostudományi egyetemen két tantárgyból is előírás az emelt szintű vizsga.

Az izzasztó, sokrétű tudást igénylő matúrára „rá is gyúrtak” a diákok. A BLG-s Kardos Kinga két tárgyból is duplázik – kell az orvosira a plusz pont. A kémia szóbelit épp tegnap teljesítette a hölgy.

– A kezem kicsit remegett a kísérletnél – mondta felszabadultan a fiatal lány. – Szerencsére, nem húztam nehéz tételt. Három vegyületet kellett megkülönböztetnem egymástól. Jól boldogultam vele. Jövő héten még vár rám a biológia emelt szinten. Becsületesen tanultam mindvégig, így nem lesz gond – nevetett Kardos Kinga, aki nem egyedül „lazított” a vizsgaterem előtti folyosón, hanem osztálytársa, Domián Bálint társaságában. A fiatalember tegnap az elsők közt vizsgázott, ám szolidaritásból ott maradt szurkolni, üdítővel felszerelkezve, társai­nak.

– Jól sikerült, így nem stresszelek azon, mi lesz – mosolygott a fiú. – Az önbizalmam is oké, remélem, így egyenes út lesz az orvosira.

Az emelt szintű szóbelik jövő csütörtökig tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában