Vadásztábor az erdő mélyén

2018.06.29. 17:30

A természet érintetlen csodái várják a héten a 8–14 éves fiatalokat

Első alkalommal szervezett vadásztábort a Zalaerdő Zrt. általános iskolás gyerekek részvételével a település horgászlakának környékén, az erdő mélyén.

Benedek Bálint

Guruzda Hunor (elöl) és a vadásztábor többi résztvevője egyebek mellett agancsokat is kézbe vehetett a foglalkozások során Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A dél-zalai dombok ölelésében, nyugodt környezetben, távol a városok zajától a természet érintetlen csodái várják egész héten a 8–14 éves fiatalokat, akik Egle Zoltán, a bánokszentgyörgyi erdészet vadászati és műszaki vezetője, valamint Szommer Éva pedagógus-szakértő útmutatása segítségével léphettek be ebbe az igazán izgalmas és eddig titokzatos világba. Tegnap ottjártunkkor épp a korábbi élményeiket elevenítették fel, s alig várták, hogy az esőzés alábbhagyjon.

Guruzda Hunor (elöl) és a vadásztábor többi résztvevője egyebek mellett agancsokat is kézbe vehetett a foglalkozások során Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– Alapvető célunk, hogy a vadászat alapjait megtanítsuk a gyerekeknek – mondta Egle Zoltán. – A sokrétű foglalkozások keretében betekintést nyerhettek az erdészeti tevékenységekbe, megtanulhatták, miként tiszteljék az őket is körülvevő természetet. Úgy érezzük, hogy ez a korosztály kifejezetten fogékony a témára, ezért hasznos ebben az időszakban minél több élményt nyújtani nekik, ezáltal talán tudatosabban viselkednek az erdőben. Egészen a kezdetektől indítottunk, onnan, hogy az erdőben csendesen sétálunk, tiszteljük a bennünket körülvevő élővilágot, a fákat, a cserjéket, az egyéb növényeket, valamint az állatokat sem háborgatjuk feleslegesen.

A szakember hozzátette: hivatásos vadászok kíséretében éjjel vadleseket látogattak, ahol az élőlényeket természetes környezetükben nézhették meg.

– Ilyenkor azt is megtudhatták, hogy amit látunk, az milyen állat, mert azt tapasztaltuk, hogy a szarvast az őzzel többen is összekeverik. A foglalkozások hasznosnak bizonyultak, hiszen most már könnyedén különbséget tesznek például a róka és az aranysakál között is. Ebben nagy segítséget jelentett számukra, hogy preparátumokkal és egyéb állati szőrökkel is találkozhattak, megtapinthatták ezeket.

– Szintén sokat segített, hogy az elkerített területünkön tartott vaddisznóinkat is megetethették. Ugyancsak kivételes élményt jelentett a gyerekeknek a kikészített állati koponyák megismerése, amely során azonnal kiderült, hogy milyen különbségek tapasztalhatók bizonyos fajok között. Rengeteg értékes és hasznos információval gazdagodtak az agancs, valamint a szarv jelentőségéről, hasznáról. A fiúk alkotta társaságot érdekelték a vadászfegyverek, azok biztonsági szabályai. Sőt, felnőtt felügyeletével légpuskával és kispuskával dobozokra is célozhattak. A lelkes közösség tagjai mindenre nyitottak, szerettek volna minél több tudást magukba szívni. Egle Zoltánt és kollégáit örömmel tölti el, amikor ilyen okos, tudásra éhes gyereksereggel dolgozhatnak.

 

– Megismerhették a háttérmunkánkat is, amelyben szerepel többek között a vadetetés, itatókat telepítünk, gondozzuk az állatokat, valamint az erdővel együtt élünk – tette hozzá a szakember. A fiatalokat egyértelműen megérintette a természet közelsége. Nagykanizsáról, Becsehelyről, sőt Budapestről is érkeztek néhányan, hogy minél többet megtudjanak a hazai vadvilágról. Guruzda Hunor, Kiss Áron, Hidasi Tamás, Kiss Máté Zalán, Nyerges Zsombor, Kreiter Csanád mindannyian rajonganak az erdőért, s még az sem zavarta őket, hogy az okostelefonok térerő híján nem működnek megfelelően. Életre szóló élményt szereztek azzal, hogy szinte testközelből láthattak állatokat, vállukhoz emelhették a puskákat, és megismerhették az erdő növényeit, valamint az ehető gombákat. Ugyanezen a helyszínen hamarosan horgász-, majd zárásként természetismereti táborba várják a fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában