Napelemeket is kapott

2018.06.19. 18:47

A landorhegyi gondozóház felújítására 230 millió forintot költöttek

Napelemekkel fedezik a teljes villamosenergia-igényt, a földgáz felhasználása pedig kétharmadával csökken az idősek gondozóháza energetikai korszerűsítésének köszönhetően.

Arany Gábor

Sok idős embernek nagy segítséget jelent a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, amely a zalaszentgróti és a nagykanizsai járásban sem szűnik meg, a működtetést állami szerv veszi át Fotó: Shutterstock

A megújulás a cél

A tavaly augusztusban indult munkálatok befejezése alkalmából minap tartott sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett: 2014-ben indult a program, amelynek célja, hogy a városban megújuljanak az egészségügyi, szociális, valamint nevelési, oktatási intézmények. Ennek részeként korszerűsödött a nyugdíjas-otthonház és az összes városi idősklub is. A landorhegyi gondozóház elkészülte pedig azt is jelenti, hogy a 2020-as határidőt jócskán megelőzve, idén nyárra sikerült teljesíteni a felújítási programot, elsőként az összes megyei jogú város közül.

Vigh László országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a megváltozott életkörülmények, a családok átalakulása hívták életre azokat az intézményeket, ahol az idős emberekről gondoskodnak. Az önkormányzat, méltóan az elnyert idősbarát címhez, ezek fenntartásával, korszerűsítésével segíti a családokat.

Negyed évszázada az idősek szolgálatában

Dr. Halász Erzsébet, a gondozóház vezetője felidézte, hogy az 1963-ban bölcsődének épült intézmény 25 éve szolgálja az időseket. Szigeteletlen falak, azbesztes palatető és mindenhol a romlás erősödő jelei mutatkoztak már. A felújítás alatt a 42 lakójukból huszonötöt helyeztek el más intézményekben, illetve családjaiknál. A munkálatok során egyebek mellett kicserélték a nyílászárókat, hőszigetelték a falakat, mosdóhelyiségeket újítottak fel, akadálymentesítették a főbejáratot, illetve kondenzációs kazánokat, a tetőre pedig 65 napelemet szereltek fel. Új, a gondozottak kiszolgálását segítő ágyakat, éjjeliszekrényeket szereztek be, s kicserélték a függönyöket, falvédőket

Az intézmény 205 millió forintos támogatással megvalósult, és a szén-dioxid-kibocsátást évente 52 tonnával csökkentő energetikai korszerűsítéséhez a belső tér felújítása és eszközök beszerzése is társult. Ez utóbbiak 26 millió forintos költségét az önkormányzat fianszírozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában