Érettségi

2018.05.09. 07:00

Lentiben is megírták a matekot

A hétfői magyar után tegnap a matematika érettségit írták meg a végzősök. A fontosabb témakörök mind előkerültek.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Több diák számára is mumus tantárgy a matek, így a „Meg fogok bukni!” mondat is elhangzott tegnap korán reggel a Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakgimnáziumban az érettségi megkezdésére várakozó diákok körében. Az intézményben két osztály 40 tanulója kezdte meg hétfőn a vizsgákat.

A keddi matek után szerdán a történelem következik.

Fotós: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A feladatsor kiosztása előtt Mikó Fruzsina arról beszélt, hogy reméli, nem lesz nehéz a matematika feladatsor. Mint mondta: a magyar, úgy érzi, jól sikerült, nem volt nehéz, legyen így a mateknál is. Számára inkább a történelem a nehéz, de azért a matektól is tart egy kicsit.

A valószínűségszámítástól tartottak

- Főleg a valószínűségszámítástól félek, az egyenletek jobban mennek, remélem, abból lesz több – mondta. – Ha 3-as vagy 4-es lesz, boldog leszek, a továbbtanulásomnál nem számít ez a tantárgy.

Nem úgy Joós Eszter esetében, akitől megtudtuk, hogy ipari formatervezőnek készül, Budapestre jelentkezett a műszaki egyetemre.

- Az érettségi első 12 feladatának típusa kikövetkeztethető, ennek megfelelően számos példát megoldottunk a felkészülés alatt, nem is izgulok emiatt – mondta Joós Eszter, aki elárulta: hétfőn, a magyar vizsgán nehezebb feladatokat várt.

Fotós: Korosa Titanilla

A tanárok is nyilatkoztak

Tegnap délután, a vizsgát követően pedig már a matematika szaktanárok is nyilatkoztak a feladatokról.

- A középszintű írásbeli vizsga feladatsora alkalmas volt az érettségizők felkészültségének megállapítására – mondta Kovács Andrea pedagógus. – Az első feladatlap szinte teljesen felölelte a középiskolai matematika tananyagot, ennek megoldására 45 perc állt rendelkezésre. Az elemi matematikai ismereteket és az alapvető definíciókat kérték számon. Néhány feladat igényelt pár lépéses számítást, de összességében nem mondható egyik feladatról sem, hogy nehéz lett volna.

A korábbi feladatsorok alapján körvonalazni lehetett, hogy az ismétlés során mire fektessünk nagy hangsúlyt. A második rész feladatai több részkérdést tartalmaztak, és általában több témakör ismeretanyagára támaszkodtak, erre 135 perc állt rendelkezésre. A fontos matematikai témák mind előkerültek, többek között volt egyenlet, sík- és térgeometria, koordinátageometria, kombinatorika és valószínűségszámítás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában