ZALASZENTGRÓT

2018.05.06. 17:06

Közös polgárőrakció a hármas megyehatáron – Esélyük sem volt a zsiványoknak

A Vas-, Veszprém- és Zala megye hármas határának közelében fekvő települések polgárőrei rendőrökkel, erdészekkel, vadászokkal megerősítve szombaton reggel nyolc órától délig közös járőrszolgálattal igyekeztek megnehezíteni a környék közbiztonságára fenekedő zsiványok dolgát.

Fincza Zsuzsa

Kisszentgróton útnak indulnak a lovas polgárőrök. Az egyesület hamarosan önálló lovas tagozattal büszkélkedhet. A képen (földön állva) Kovács Szilvia, Karancz Zoltán, az egyesület elnöke, Gángó András körzeti megbízott, a lovak hátán dr. Csarmasz Emese és Erdős Csilla 

Az azonos időben tartott ellenőrzés ötlete 4 évvel ezelőtt a veszprémi Gógánfa polgárőreinek jutott az eszükbe.

Huszonya hegy valaha lakott hely volt, a zalaegerszegi Szabó György (középen) hétvégi teleknek vette a birtokot. Mellette Gángó András körzeti megbizott és Karancz Zoltán, a polgárőr egyesület elnöke

- Eredetileg a termény és a falopások megelőzése volt a közös ellenőrzés célja. A tolvajok ugyanis nem állnak meg a megyehatároknál, s ugyan polgárőrök nem követhetik őket, viszont riasztják a szomszéd falubeli társaikat, így azok már tárt karokkal fogadják őket – így Marton Tibor, a gógánfai egyesület elnöke. – A közös szolgálat után aztán a résztvevők egy asztal mellé ülnek, és megosztják egymással a tapasztalataikat.

A vadászok több területen is számítanak a polgárőrök segítségére. A képen Csarmasz István szentgróti polgárőr, Karancz Zoltán, a szentgróti polgárőrök vezetője, Bödör Tamás hivatásos vadász és Gángó András körzeti megbízott

A legutóbbi akciót a Veszprém megyeiek szervezték, ezúttal a Zalaszentgróti Városvédő Polgárőr Egyesület vállalta a házigazda szerepet.

Kisszentgróton útnak indulnak a lovas polgárőrök. Az egyesület hamarosan önálló lovas tagozattal büszkélkedhet. A képen (földön állva) Kovács Szilvia, Karancz Zoltán, az egyesület elnöke, Gángó András körzeti megbízott, a lovak hátán dr. Csarmasz Emese és Erdős Csilla

- Hátrányos helyzetben vagyunk – mondta tréfásan Gángó András rendőr főtörzsőrmester, Zalaszentgrót-belváros, Aranyod-városrész és az aranyodi szőlőhegy körzeti megbízottja – olyan jó ugyanis a közbiztonság a körzetünkben, hogy nehéz a bűnözés csökkentésével látványos eredményeket felmutatni. A polgárőrökkel vállvetve természetesen mindent megteszünk azért, hogy minél kisebbre faragjuk a bűnelkövetők esélyeit.

Ennek egyik hatásos eszköze a közös járőrszolgálat – ilyen ügyben jártunk Huszonya hegyen is.

Polgárőr, rendőr, és erdész találkozó a türjei határban. A képen Kocsis Ferenc Pál kerületvezető erdész, Gángó András szentgróti körzeti megbízott, Nemes György türjei polgárőr, Karancz Zoltán, a Zalaszentgróti Városvédő Polgárőr Egyesület elnöke, Pál Zoltán türjei polgárőr és Tóth Tibor körzeti megbízott

- Huszonya valaha lakott terület volt, ma csak két család él itt életvitelszerűen, de sokan gazdálkodnak, s még többen hétvégi nyaralóként használják a birtokukat, a tulajdonosok egyre inkább igénylik a jelenlétünket – magyarázta Karancz Zoltán, a zalaszentgróti polgárőrök vezetője.

Szabó György és felesége a környéken nevelkedett, s bár most Zalaegerszegen élnek, Huszonya hegyen vettek maguknak hétvégi házat.

- Örülünk, hogy a rendőröket és a polgárőröket gyakran látni mifelénk. Persze mi magunk is igyekszünk védeni az értékeinket, például a szomszédokkal kölcsönösen szemmel tartjuk egymás birtokát – jegyezte meg Szabó György.

Huszonyáról hazafelé egy mezőgazdasági úton Csarmasz István polgárőrrel és Bödör Tamás hivatásos vadásszal találkoztunk.

- A nagyvadterelő vadászatokon a közutakon közlekedők figyelmének felhívásában és a rendészeti feladatok ellátásakor kapunk segítséget a polgárőröktől. Pár vadorzó lebukott már, miután a polgárőrök jelezték a gyanús viselkedésüket - így Bödör Tamás.

Hamarosan önálló lovas tagozattal is büszkélkedhet a szentgróti polgárőrség. Jelenleg a Csáfordi Polgárőr Egyesülettel közösen tartanak lovas járőrözést, ám mihelyst megkapják a lovaik a szükséges papírokat, hivatalosan is önálló tagozatként működhetnek. Ott jártunkkor a kisszentgróti mezei utakon a két kisbéri félvér hátán Erdős Csilla és dr. Csarmasz Emese járőrözött.

A közös akció végén egy asztal mellé ültek az ellenőrzés részvevői és megosztották egymással a tapasztalataikat. Képünkön dr. Horváth István ezredes, keszthelyi rendőrkapitány a „klasszikus” vagyonelleni bűncselekmény számának csökkenéséről adott számot

Türje határában egész délelőtt csend és nyugalom honolt – jelentette Tóth Tibor főtörzsőrmester körzeti megbízott, Nemes György és Pál Zoltán polgárőrök valamint Kocsis Ferenc Pál kerületvezető erdész alkotta járőrcsapat. Mint mondták, a gyakori ellenőrzésnek köszönhetően általában is ez a jellemző a környékre, utoljára tavaly év végén történt egy jelentősebb falopás, de annak is fülön csípték az elkövetőjét.

Mire visszaértünk a főhadiszállásul szolgáló szentgróti művelődési házhoz, már beérkeztek a közös járőrözésben részt vett a szomszédmegyebeli – köztük a celli, a jánosházi, a csabrendeki, a sümegprágai polgárőrök és rendőrök is. Az értékelés során dr. Horváth István ezredes, keszthelyi rendőrkapitány elmondta, hogy a működési területükön – a polgárőröknek is köszönhetően – jelentősen csökken a „kétkezi” vagyoni elleni bűncselekmények száma, ugyanakkor egyre inkább terjed a technika fejlődésével járó „internetes”, mobil telefonos károkozások, csalások száma. Az ebben veszélyeztetett fiatal és az idősebb korosztály felvilágosításában várják a polgárőrség segítségét is. Makkos Róbert alezredes, a sümegi rendőrőrs parancsnoka dicsérte a szombati akciót, amely ugyan nem járt bűnözők leleplezésével, ám a veszélyeztetett területen az ellenőrző személyek nagy létszámú jelenléte mindig visszatartó, bűnmegelőző erővel bír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában