Elismerés

2018.04.12. 17:00

Patkó-díj: A kanizsai Plánder József vállalkozó többször is segített a múzeumnak

Plánder József helyi vállalkozó vehette át csütörtökön a Kanizsai Múzeumért Alapítvány támogatóinak járó Patkó díját a Thúry-múzeum előtt.

Benedek Bálint

Dr. Polay József (balról) rendkívül büszke arra, hogy Plánder József mecénás újabb patkót szögelt fel a Thúry György Múzeum vaskos bejárati ajtajára Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A múzeum életében rendkívül fontos ünnepségen rendszerint olyan magánszemélyeket és közösségeket ismernek el, akik valamilyen módon segítették a múzeum munkáját.

- Több száz évvel ezelőtt a felmentő sereg már arra készülődött, hogy Kanizsa várát visszafoglalja, a török pedig arra, hogy innen el kell mennie – mondta köszöntőjében dr. Polay József, a Kanizsai Múzeumért Alapítvány elnöke. – Musztafa, a vár utolsó basája az összeharácsolt kincseket egy gödörbe rejtette, s hogy azt senki se találja meg földet hordott rá és a saját fehér ménjének a vérével jelölte meg. A legenda szerint ennek a fejetlen fehér ménnek a patkóira leltek később a kiskanizsaiak, akik úgy gondolták ezek szerencsét hoznak.

 

Polay József hozzátette: a kanizsai történetből díjat alapítottak és ezt évek óta a múzeum fő mecénásai kaphatják meg. Ezúttal a kanizsai vállalkozó, Plánder József vehette át az elismerést, aki többször jelentős összegekkel támogatta az alapítványt.

Dr. Polay József (balról) rendkívül büszke arra, hogy Plánder József mecénás újabb patkót szögelt fel a Thúry György Múzeum vaskos bejárati ajtajára Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

- Ebből a pénzből a történelmi emlékeinket népszerűsíthetjük, de most beszerezhettük többek közt azokat az apróbb szerencsepatkókat is, melyek a Nagykanizsán érettségiző és diplomázó fiatalok tarisznyájába bekerülnek – mondta.

A kitüntetett Plánder József a múzeum nagy kapujára felszögelte a patkót. Szerinte a múltunkra épül a jövőnk, az pedig mindenki számára fontos, hogy a régészeti leleteket méltó helyen őrizzék és mutassák be.

- Köszönet illeti a múzeum alapítványát, amely felkarolta ezt a legendát, s ebből díjátadót szervezett – fogalmazott beszédében Tóth Nándor alpolgármester. – Ráadásul ezúttal épp egy olyan vállalkozót ismertek el, aki az épület szomszédságában tevékenykedik. Nagyon reméljük, hogy a jövőben még többen lesznek azok, akik szívükön viselik a múzeum sorsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában