Sajtótájékoztató

2018.04.13. 16:00

Kik kapnak Pro Urbe-díjat? – A zalaegerszegi közgyűlés döntéseiből

A csütörtöki közgyűlés napirendjeiről tartott pénteken sajtótájékoztatót Balaicz Zoltán polgármester.

Magyar Hajnalka

Egyebek mellett ismertette a zárt ülésen megszületett döntést a kitüntetésekről. Idén díszpolgári címre nem érkezett jelölés, így azt nem adják ki. Pro Urbe-díjra több javaslat érkezett, amelyek közül egy intézményre és egy egyesületre esett a választás. Előbbi a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára, amelynek munkatársai a város 770 éves jubileumának, valamint a ’48-as forradalom 170 éves évfordulójának megünneplésében is értékes segítséget nyújtottak.

A Pro Urbe-díj másik kitüntetettje az idén 50 éves Zalaegerszegi Honvéd Klub, amely hűen ápolja a magyar katonai hagyományokat. A Sport Mecénása Díjat idén a tekeklub főszponzora, az FM-Vas Kft. érdemelte ki. Az elismeréseket május 11-én, a város ünnepi közgyűlésén vehetik át az arra érdemesek.

A közgyűlés végrehajtotta a költségvetés első negyedévi módosítását. A főösszeg a TOP-hoz, valamint a Modern Városok Programhoz beérkező újabb pályázati forrásoknak és kormányzati támogatásoknak köszönhetően immár 47 milliárd 258 millió forintra emelkedett, ami az elmúlt 28 év újabb rekordja. A testület azért igyekezett mielőbb elvégezni az összegek beépítését, mert a törvény lehetőséget ad rá, hogy a tervezett beruházások elindulásáig a pénzt befektesse és kamatoztassa a város.

Két közterület elnevezéséről is döntöttek. A Kertvárosban a Nemzetőr utca újonnan épült folytatása ugyanezen nevet kapta, az Öreghegyen pedig ezután a Sólyom utcába is vihet küldeményt a posta.

A rászoruló emberek támogatását célozza az az együttműködési megállapodás, amit a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületével kötött a város, egy évre. Ennek jegyében az egyesület által bérelt Balatoni út 3. szám alatti ingatlanban Adományközpontot alakítanak ki, 132 négyzetméter területen. A tervek szerint karitatív akciók sorozata indulna itt, amihez várják a csatlakozókat.

Megtudtuk még, hogy két sportegyesület közel félmilliárd forint támogatást nyert országos pályázatokon sportágválasztó programok és versenyek rendezésére. A ZKSE 250 millió, a Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülése pedig 234 millió forinttal számolhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában