Panasz

2018.04.12. 07:00

Dőlt a szennyvíz a csatornafedelek alól Nagykapornakon

Dőlt a szennyvíz a csatornafedelek alól a nagykapornaki Fő utcán, erről érkezett panasz kedden a szerkesztőségünkbe.

Szabó Judit

Olvasói fotó a keddi állapotról

Olvasónk azt írta, hogy az elmúlt héten esett az eső, és csatornafedelek alól dőlt a szennyvíz. Kedden nem esett, de a szennyvíz folyt az utcán és a vízelvezető árokban.

Rengeteg a probléma a szennyvíz-hálózattal

A Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója, Arnhoffer András válaszában közölte: a terület szennyvízcsatorna-hálózatával rengeteg a probléma. Jelentős mennyiségű talajvíz jut a hálózatba, csapadékos időjárás esetén a sok esetben szabálytalanul bevezetett csapadékvíz tovább terheli a rendszert. A hálózatot és a szennyvízátemelőket kizárólag a szennyvíz problémamentes elvezetésére méretezték, ezért fordul elő többször kiöntés.

Olvasói fotó a keddi állapotról

Két meghibásodás okozta

A keddi problémát a csatornába beáramló talajvíz és a szennyvízátemelő meghibásodása együttesen okozta. A szennyvízátemelő hibáját az észleléstől számított egy órán belül elhárította a Zalavíz, tudatta a vezérigazgató, megjegyezve, hogy bár nem mentesíti a céget a probléma megoldása alól, de 20-30-szoros mértékben talajvízzel hígított szennyvíz folyt ki az utcára. Közölte: mindig intézkednek, ha csak a gyanúja is felmerül közegészségügyi kockázatnak, az érintett területen is végeztek fertőtlenítést. Arról is tájékoztatott, hogy az érintett szakasz hibáit feltárták, a szükséges beavatkozások hosszabb időt vesznek igénybe a jelentős mennyiségű és nyomású talajvíz miatt, ezért a lakosság türelmét és megértését kérte.

Fontosnak tartotta elmondani, hogy a térség csatornarendszere műszaki szempontból olyan minőségben készült, hogy az üzemeltetése és finanszírozása komoly kihívás az üzemeltetőnek s az térség önkormányzatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában