A tavalyi vihar tépázta meg őket

2018.04.16. 13:40

Alpinisták rögzítik a platánok koronáját Zalaegerszegen

Megkezdődtek a Bíró Márton utcai platánsor statikai koronamegerősítési munkálatai, amelyeket a tavaly nyári nagy erejű vihar tett szükségessé.

Magyar Hajnalka

A faápoló alpinisták a magasban alakítják ki az ágakat egymáshoz rögzítő kötélrendszert Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A tavaly nyári viharban roncsolódtak meg

Helyi jelentőségű védett természeti értékről van szó, ezért különös körültekintéssel járnak el az alpintechnikával dolgozó szakemberek – tudjuk meg Székely Róberttől, az önkormányzat földművelési és erdőgazdálkodási szakreferensétől.

– A platánsort a 2017 nyarán lecsapó vihar jelentősen megtépázta, két fát ki is kellett vágnunk a korona roncsolódása miatt – tér a részletekre Székely Róbert. – Most a megmaradt 10-12 juharlevelű platán védelméről gondoskodunk. E munkát megelőzően felmértük az állományt, elvégeztük a szükséges ápoló metszést, eltávolítottuk a beteg, sérült, száraz ágakat.

A múlt héten megkezdett munka keretében pedig statikai kötélbiztosítást alkalmazunk a koronák meggyengült pontjain, így rögzítve az ágakat.

A faápoló alpinisták a magasban alakítják ki az ágakat egymáshoz rögzítő kötélrendszert Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A megerősített korona már együtt mozog, ellenáll a szélnyomásnak, nem lesznek leszakadó ágak, ami a fák megóvásán túl a közlekedő autók és a környék lakóingatlanainak biztonságát is szolgálja.

Spéci kötelek

Székely Róbert elmondja, 12-14 méter magasságban 4 tonna szakítószilárdságú, fény-, hő- és UV-álló koronabiztosító köteleket helyeznek el. A speciális, Németországban gyártott kötélzet minősége 8 évig szavatolt, maximális nyúlása 4-10 százalék. A belül üreges csőkötelet speciális technikát alkalmazva úgy fűzik rendszerbe a szakemberek, hogy a fa vastagodását ne gátolja, a húzó erőhatásnak azonban ellenálljon. A kötélre még külön törzsvédő hevederszalag is kerül, a kéreg védelmében.

A speciális faápoló szakemberek 12-14 méteres magasságban dolgoznak. Balról vezetőjük, Tóth Balázs Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A munkát szakvállalkozók, faápoló alpinisták végzik. Pillanatnyilag a hevederszalag utánpótlására várnak, a hét második felében azonban folytatódik a mentés.

– A város figyelmet fordít a kiemelt természeti értékek megóvására, különös tekintettel a pótolhatatlan idős fákra – teszi még hozzá Székely Róbert. – Ez a fasor közel 50 éves, egy-egy példány dendrológiai értéke a 10 millió forintot is elérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában