Előadás

2018.04.25. 07:30

A Seuso-kincsek legújabbkori rejtélye

Tavaly az ország több városában megismerkedhettek az emberek a késő római kor egyik legnagyobb ezüst leletével, a Seuso-kinccsel.

Hajdu Péter

Dézsy Zoltán (jobbra) és Major Zsolt a vetítés előtti percekben, a kincsek történetéről készült kiadvánnyal Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A színezüst ötvösremekek művészettörténeti jelentőségük mellett legalább olyan híresek a megtalálásuk óta máig sem pontosan ismert, kalandos útjukról. Erről készített kétrészes dokumentumfilmet Dézsy Zoltán filmrendező, aki tegnap vetítéses előadást tartott a Seuso-kincsek rejtélye címmel a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

Dézsy Zoltán (jobbra) és Major Zsolt a vetítés előtti percekben, a kincsek történetéről készült kiadvánnyal Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Major Zsolt, az előadást megszervező Együtt Zalaegerszegért Egyesület alelnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a témát. A dokumentumfilm alkotója részleteket játszott le a filmből, amely a Seuso-kincsek 1970-es évekbeli magyarországi megtalálásától kezdve az eltűnésükön át napjainkig igyekezett felfejteni az emberi tragédiától sem mentes híres-hírhedt, kalandos történetet. Az alkotó többek között elmondta: készül a film harmadik része, hiszen korántsem lezárt ügy a kincsek története.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában