A természet értékeit is őrzik

2018.04.13. 07:00

A polgárőrök is segítettek az alsóerdei békamentésben

Befejeződött az idei békamentés Aranyoslapon, csütörtökön este a természetvédők lebontották a terelő fóliákat.

Fincza Zsuzsa

Besenyő-öreghegyi polgárőrök építik a békaterelő fóliakerítést

Az idén rekordmennyiségű béka életét mentették meg: a tóhoz 3547, vissza az erdőbe 1811 békát szállítottak át vödrökben.

– És a különbözetnek sem esett baja – igyekezett megnyugtatni az esetleg aggódókat dr. Illyés Zoltán biológus, a békamentés szervezője. – A tavat és a tisztást ugyanis erdők ölelik és a békák ilyenkor a szélrózsa minden irányába szétmásznak.

Besenyő-öreghegyi polgárőrök építik a békaterelő fóliakerítést

A tóhoz, illetve az erdőbe visszasegített békákat gondosan számolják: 2010-ben 2597, a következő években 1843, 1638, 1854, 1630, 1502, 1188, 1454 volt a létszám az idei rekord előtt. Az állatok 95 százaléka barna varangy. És az úttesten még így is 257 elgázolt békatetemet találtak a természetvédők, ez nem egészen 7 százalék – a mentés nélküli években 30-50 százalékra volt becsülhető az elpusztult védett kétéltűek száma. Ami több mint 10 millió forintos nagyságrendű természeti kárt jelentett.

- Az erdő felőli terelőt március 10-én építettük, amikor nagy iramban elkezdődött a kétéltűek vándorlása, aztán a hideg idő miatt egy hét szünet következett, majd újra belehúztak a szerelembe esett békák. A nagy békaszámról is az időjárás tehet, a melegedő, ám csapadékos időben útnak indultak azok a fiatal barna varangy hímek is, amelyek száraz időben csak 1-2 év múlva szánták volna rá magukat. Az idén a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület tagjaiban szövetségesre leltünk. A tó felőli terelőt ők építették és bontották, illetve részt vettek a békák begyűjtésében is – tájékoztatott Illyés Zoltán.

Fél vödör barna varangy – megmentett érték Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

- Már a jövő évi tervekben is megegyeztünk – tette hozzá Dancs István, a polgárőrök elnöke. – Öreghegy lába szinte belelóg az aranyoslapi tóba, így amikor hallottunk a környezetvédők munkájáról, úgy döntöttünk, csatlakozunk hozzájuk. Elvégre a civil szervezetünk nevében szereplő „őrzés” a természeti értékekre is vonatkozik.

A környezetvédők a nyolc év alatt idén először találkoztak az Alsóerdőn zöld leveli békával, segítettek zöld varangyoknak, gyepi békáknak és 157 erdei béka is általuk utazott nászútra a tóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában