Alkalmatlan a közlekedésre

2018.04.12. 09:00

25 éve várja az út felújítását a lipseszentadorjáni Péter Károly

Csapadékos időjárás esetén, illetve télen szinte lehetetlen ki- és bejutni gépjárművel Péter Károly ingatlanára. A férfi a Rákóczi úton lakik, amely nem aszfaltozott, az utolsó előtti házig azonban zúzalékköves, így addig biztonsággal járható. Innen azonban körülbelül 200 méter még a férfi birtoka, ahova „csak” földút vezet.

Gyuricza Ferenc

Péter Károly a felázott utat mutatja Fotó: Gyuricza Ferenc

A férfi elmondása szerint ez a mintegy kétszáz méter jelenti a kritikus szakaszt, mivel csapadékos időjárás, felázás esetén gyakorlatilag alkalmatlanná válik a közlekedésre. Autóval szinte lehetetlen behajtani – a postás autója például bent is ragadt a sárban, a szemétszállítók nem mennek be hozzá -, míg gyalogos közlekedés esetén azonnal sáros lesz az arra járó cipője, ruhája. Az előző önkormányzati ciklusban a korábbi polgármester, s az akkori képviselőtestület lekavicsoztatta, ám az elmúlt év végén fakitermelést végeztek a közelben, s az utat használó munkagépek teljesen tönkretették azt. Márpedig neki fontos, hogy járható legyen az út, mivel cirkuszi artistaként, bűvészként dolgozik, ezért lakóautóval járja az országot.

- Negyedszázada, 1993 óta élek a családommal a községben – mondta Péter Károly. – Amikor az épületet megvásároltuk, azt az ígéretet kaptuk, hogy hamarosan közlekedésre alkalmassá teszik az utat. Erre azóta is hiába várunk. Történtek próbálkozások, de a jelenlegi képviselő-testület ezzel a problémával nem kíván foglalkozni, pedig többször is jeleztem feléjük az áldatlan állapotokat. Nem csak azért neheztelek, mert így nem lehet ki- és bejárni, az is joggal vetődik fel, mi történne, ha például rosszullét miatt a mentőt kellene kihívni.

Péter Károly a felázott utat mutatja Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Péter Károly azt is mondja: nem csak az út állapota miatt érzi magát hátrányosan megkülönböztetett lispeszentadorjáni lakosnak, egyéb közművekkel sem elégedett. A közvilágítás például nagyon gyér, a lámpatestek olyan távolságra vannak egymástól, hogy az utat egyáltalán nem világítják be. Ez is nehezíti helyzetüket.

A település polgármestere, Árkus Béla előtt nem ismeretlen a probléma, bár azt rögtön megjegyzi, ő a helyzetet örökölte, míg a panaszos tények ismeretében vásárolta meg az ingatlant, azaz amikor a dél-zalai községbe költözött, tudta, hogy nem aszfaltozott, de nem is kőzúzalékos út vezet a kérdéses lakóházhoz.

- Az önkormányzatunk jelenleg nincs abban az anyagi helyzetben, hogy önerőből ezt az utat felújítsa – magyarázta Árkus Béla. – Belterületi utak karbantartására az állam sem írt ki pályázatot, ezért forrást onnan sem tudunk előteremteni. A képviselő-testület előtt is ismert ez a helyzet, így bátran mondhatom, ha lehetőség adódik rá, pályázni fogunk.

Árkus Béla hozzátette: számításaik szerint ahhoz, hogy a körülbelül kétszáz méteres útszakaszt zúzalékkővel erősítsék meg, minimum egymillió forintra lenne szükség. Ha az egész Rákóczi utat szeretnék leaszfaltoztatni, úgy az összeg sokszorosával kell számolniuk. Péter Károly konkrét felvetésére azt mondta a polgármester: amikor a fakitermelés megkezdődött, egyeztettek a vállalkozóval, aki a munkálatok befejezése után el is végezte a helyreállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában