Felújítás

2018.03.22. 08:30

Új labor és kosárlabdapálya az egerszegi Munkácsy-iskolának

Tizenöt munkaállomásos CAD-CAM laborral és felújított kosárlabdapályával gazdagodott a ZSzC Munkácsy Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a létesítményeket tegnap adták át rendeltetésüknek. A számítógépes labor gépipari tervezésre és gyártási folyamatok koordinálására alkalmas.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere, Vargáné Bérczes Bernadett igazgató és Molnár Tibor megbízott igazgató a 3D nyomtatón készült eszközökkel a CAD-CAM laborban Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Szerdán délelőtt a Munkácsy-szakgimnázium dísztermébe gyűlt az iskola közössége, s mindazok, akik segítették a gépészeti szakképzés színvonalát javító beruházás létrejöttét. A vendégeket Vargáné Bérczes Bernadett igazgató köszöntötte. Jelezve, nemrégiben 9 millió forintos értéket képviselő két marógép érkezett az iskolába, a tervezési és gyártási technológia oktatását lehetővé tevő CAD-CAM labor körülbelül 10 millió forintba került, míg a kosárpálya 13 millióból újult meg. Mindez Zalaegerszeg önkormányzata, a Flex Kft., a szakképzési centrum és az iskolát támogató alapítvány anyagi áldozatvállalalásával valósult meg. A diákok számára a számítógépek, a szoftverek mellett 3D-s nyomtató is rendelkezésre áll. Molnár Tibor megbízott igazgatótól megtudtuk, a szakgimnázium 680 tanulója közül a gépipari szakágakra járók használják majd a labort, amely többek között járműipari eszközök, műszerek tervezését teszi lehetővé. A 3D-s nyomtatót a résztvevők láthatták működés közben is.

Dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere, Vargáné Bérczes Bernadett igazgató és Molnár Tibor megbízott igazgató a 3D nyomtatón készült eszközökkel a CAD-CAM laborban Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Alkalmazkodnak a munkaerőpiac igényeihez

A közös összefogás nyomán létrejött fejlesztés ünnepi átadóján Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, noha a város 5 éve nem fenntartója az iskolának, az önkormányzat számára természetes, hogy a megyeszékhelyhez ezer szállal kötődő tantestület, valamint a családok és a fiatalok érdekeit szem előtt tartva támogatja az intézményt, annál is inkább, mert a közeli tervek között 600 millió forintos összeggel szakképzési duális központ létesítése szerepel, ami feltételezi a Munkácsy aktív részvételét. Vigh László országgyűlési képviselő a munkaerőpiac igényeire, azon belül is a készülő járműipari tesztpálya nyújtotta lehetőségekre hívta fel a figyelmet. Elmondta, a szakképzett munkaerő megtartása egyszerű feladat: „béremelés, különben Európa elszippantja tőlünk a szakembereket, a munkaerőpiac kikényszeríti a béremelést, nem tudunk mást csinálni.”

A képviselő, egyben miniszteri biztos reményét fejezte ki, hogy a járműipari tesztpálya 4-500 embert foglalkoztat majd, de mellette legalább 20-30 új cég jelenik meg Zalaegerszegen. Dicsérte a Munkácsy-szakgimnázium jó irányba haladó törekvéseit. A labor avatásakor a szakgimnázium és a város vezetése mellett a Flex Kft. képviseletében dr. Lukács Attila gyártási központi vezető vágta át a szalagot.

A diákok Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? című vidám játékát adták elő, majd három tanár, Németh Józsefné, Németh Dezső és Horváth Eszter vehetett át miniszteri dicsérő oklevelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában