Alkotás

2018.03.01. 13:30

Turulmadár díszeleg a kanizsai oskolában

A tusnádfürdői bronz turulszobor másolata díszíti egy ideje a Thúry Vitézlő Oskola Ady utcai székházát.

Szabó Zsófia

A szemet gyönyörködtető faragványt mutatja Vörös András, az oskola vezetője Fotó: Szakony Attila

A közel kétméteres fesztávolságú, impozáns látványt nyújtó fa szobrot Csávás Csaba fafaragó iparművész készítette, még 2004-ben. Azonban egy ideje már nem az alkotó nappaliját díszíti, hanem a vitézlő oskolát.

- Amikor megláttam ezt a szobrot Csávás Csabánál, éreztem, hogy nálunk van a helye – mondta Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője. – Készítőjétől hallottam a turul megszületésének történetéről, ahogy a már említett tusnádfürdői bronz szobor mása elkészült. Azért is szerettük volna annyira az oskolába hozni, hogy a hozzánk látogatók, valamint az óvodások, iskolások örüljenek neki. Végül sikerült a művésszel megegyeznünk, és nálunk kapott helyet a remekmű – összegezte.

A szemet gyönyörködtető faragványt mutatja Vörös András, az oskola vezetője Fotó: Szakony Attila

Hozzátette: a szobor 2004-ben, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán készült.

- Egyelőre az egyik helyiségünkben kapott helyet az alkotás. Azonban lesz egy állványunk hozzá, s erre helyezve különböző rendezvényeken, a történelmi zászlósor között igazán szép és felemelő látvány lesz.

Az első ilyen program a Thúry Portya kulturális része lesz az Erzsébet téren, április hatodikán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában