Zöld falu

2018.03.13. 13:00

Nagypáliban mára teljesülnek az EU energetikai direktívái

Az Európai Parlamentben meghívott vendég volt a közelmúltban Köcse Tibor, a zalai falu polgármestere.

Civil tudósítónk

Köcse Tibor polgármester a község hibrid autójával a turisztikai központ előtt. A kocsi a Nagypáli–Szombathely oda-vissza úton csupán 1,5 liternyi benzint fogyasztott. Az épületen a dőlésszögek a napelemek hatékonyságát szolgálják.

Fotó: Pezzetta Umberto

Az European Covenant of Mayors 2018 Ceremony elnevezésű brüsszeli rendezvényre az Európai Unió tagállamaiból hívtak meg polgármestereket. Az egynapos konferencián olyan helyi vezetők vehettek részt, akiknek települései teljesítették az EU adott időszakra vonatkozó energetikai normáit. Mindebbe beleszámít az energia megtakarítása, termelése, illetve a fenntartható működés is.

Nagypáli mintegy húsz évvel ezelőtt indította el „Zöld Út” című falumegújító programját, és ennek köszönheti, hogy esetében mára teljesültek az említett direktívák. A szövetségi ülésen a bolygó jövőjéért aggódó polgármesterek, politikusok, kutatók, illetve már jó gyakorlatokat folytató cégek vezetői tartottak előadásokat.

A Földet érintő legfőbb kérdéskörök közül terítékre került például a globális felmelegedés ügye. Elhangzott: ennek megállítása és visszafordítása már rövid távon csökkentené az elsivatagosodást, illetve segíthetné a nyári túlhevülés okozta hőmérsékleti csúcsok és a sarkvidéki jégolvadás problémájának megoldását. A tanácskozás idei évi folytatásaként a lengyelországi Katowicében egy megállapodást is kötnek majd az érintettek.

Összességében megállapítható, hogy az Európai Unió energiaügyekkel foglalkozó szakértői a karbon emissziós problémák megoldására és a klímavédelemre, valamint az energetikai fenntarthatóság előmozdítására igyekeznek koncentrálni tevékenységük során. Ezeken a területeken van a legnagyobb szükség a cselekvésre.    Farkas Ferencné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában