Hasznos segítség

2018.03.29. 17:17

Jelzőkészüléket osztanak az időseknek Lentiben

A településen élő idősek számára 20 új, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás rendszerében használatos készülék kiosztására nyílik lehetőség országos program keretében.

Korosa Titanilla

A nyugdíjas Páli Istvánnak (középen) mutatja Györe Edina (balra) a jelzőrendszeres órát, jobbra Vigh László országgyűlési képviselő, mellette Horváth László polgármester Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Mindezt Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének vezetője jelentette be az idősek nappali intézményében. A rendezvényen részt vett Vigh László, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Horváth László polgármester.

- Olyan jelzőrendszeres karórákhoz jutnak az idősek, melyek a mindennapi életvitelhez nyújtanak segítséget – mondta Györe Edina. – Lenti kiemelkedő e a tekintetben, hiszen a Kolping Gondozási Központ hosszú ideje ellátja a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Az új órák korszerűbbek, életfunkciókat jeleznek, pulzust mérnek, víz-, hő- és ütésállóak.

A nyugdíjas Páli Istvánnak (középen) mutatja Györe Edina (balra) a jelzőrendszeres órát, jobbra Vigh László országgyűlési képviselő, mellette Horváth László polgármester Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Az óra működése a gyakorlatban

Ha az óra viselője életfunkcióinál problémát észlel, tartósan nem érzékeli a mozgását, jelzést küld a diszpécser központba. Onnan értesítik a helyi gondozókat, akik felkeresik az időseket. A készülékekről érkező jelzéseket a pózvai Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményben fogadják.

Nagyobb biztonságot adnak

Vigh László arról beszélt, hogy míg korábban több generáció élt együtt, ma nem biztos, hogy ez minden családnál így van, ezért fontos, hogy a kormány gondoskodjon azokról, akik mellett nincs mindig ott a segítség. Ezzel a hasznos eszközzel az idősek nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ezért fontos a program kiterjesztése.

Horváth László kiemelte: az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet az idősek támogatására. E modern eszközök átadása is jelzi, hogy a szükségletekre reagáló szolgáltatási rendszer működik a városban.

Zalában Szepetneken osztanak még ki további 20 készüléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában