Értékeink

2018.03.03. 08:30

Legyen hungarikum az egerszegi Magyar Olaj- és Gázipari múzeum

Tegnap a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (MOGIM) szervezésében tanácskozással folytatódott a zalai értékfeltáró programsorozat.

Arany Horváth Zsuzsa

Ezúttal elsősorban a hazai és benne a zalai olajipar emlékei, történetivé váló értékei, eszközparkja került a szakemberek érdeklődésének homlokterébe. Dr. Szabó György olajmérnök szólt a munkában álló, de hamarosan muzeális értékké váló eszközpark gondozásáról, Dallos Ferencné gépészmérnök a szénhidrogén emlékhelyeket vette számba, Tóth János, a MOGIM igazgatója az itt őrzött nemzeti értékekről beszélt.

A zalaegerszegi Palatinus Étteremben tartott tanácskozáson folytatódott a megyei értéktár építése, melybe beletartozik a néprajzi kincs is. Erről Prokné Tirner Györgyi, a gébárti Kézművesek Háza vezetője beszélt. A MOGIM tervei közt szerepel, hogy javasolja a földművelésügyi minisztérium égisze alatt működő hungarikum bizottságnak, hogy az olajipar emlékeit őrző egerszegi székhelyű ipartörténeti közgyűjteményt vegye fel a hungarikumok sorába. Emellett szeretné elérni a Tóth János vezette múzeum, hogy Európa első földgáz-szolgáltató kútját, az 1914-ben az erdélyi Kissármáson üzembe állított gázkutat is vegyék fel a hungarikumok közé. „Az ipartörténeti kuriózum ma is ugyanúgy áll Kolozsvár közelében, ahogy 104 évvel ezelőtti avatásakor” – mondta tegnapi előadásában az igazgató. A listára vétel néhány hónapos procedúra után valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában