Március 15. alkalmából

2018.03.16. 14:30

Emléktáblát avattak Tormaföldén

Szerdán Tormaföldén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyi hőseinek tiszteletére állított emléktáblát avatták fel.

Korosa Titanilla

Fotó: A szerző

Az ünnepségen Hajdu László polgármester elmondta: Tormaföldén is büszkén emlékeznek vissza a 170 évvel ezelőtt lezajlott forradalmi eseményekre. Az önkormányzat néhány éve elhatározta, hogy többet törődik a hagyományok megőrzésével, a magyar történelem sorsfordító eseményeire való megemlékezések szervezésével, a történelmi emlékhelyek megújításával és újak létrehozásával.

Fotó: A szerző

Ennek jó példája a 2016-ban, az 1848-49-es események tiszteletére állított első emléktábla. Időközben a feljegyzésekből kiderült, hogy a településről tíz honvéd volt aktív részese a szabadságharcnak, kiknek tiszteletére avattak most egy újabb, nevükkel ellátott emléktáblát.

Fotó: A szerző

A rendezvényen Kiss Bódog Zoltán, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének Zala megyei elnöke mondott köszöntőt és leplezte le a polgármesterrel közösen a táblát.

Fotó: A szerző

- Az 1848-as eszmék, amelyeket ez az ország akkor véráldozatokkal vitt sikerre a mai napig bennünket is köteleznek. Szomorú, hogy ma az egyik legaktuálisabb kérdéssé váltak azon alapkövetelmények, mint Magyarország és a magyarság függetlenségének, megmaradásának kérdése – mondta Kiss Bódog Zoltán. – A nemzet 1848-ban teljes egységben, egy emberként állt fel azért, hogy az elviselhetetlen állapotok megszűnjenek és végre Magyarország független, szabad országként igazán komoly fejlődésnek indulhasson. Ebben a zalaiaknak is fontos szerep jutott, például a reformértelmiség legjava Zalából került a pozsonyi országgyűlésbe.

Fotó: A szerző

Az ünnepségen ezt követően a helyi gyerek elevenítették fel műsorukban a forradalmi eseményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában