Segítsék a madaraknak

2018.02.27. 11:00

Megújul ötven gólyafészek Zala megyében

Az áramszolgáltató E.ON, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a madártani egyesület helyi csoportja közös erőfeszítéssel felújította a napokban a faluban található nevezetes gólyafészket.

Varga Andor

Ezt a képkockát 2016. március 22-én közvetítette a zalaistvándi „gólyakamera”: az Afrikából épp hazatért madár a fészket reparálja. Remélik, a felújított fészek nem marad üresen Fotó: Archív/mme.hu

A természetszeretők körében a zalaistvándi fészek igazán széles ismertségnek örvend, köszönhetően a zalai madarászok által felszerelt webkamerának, melynek jóvoltából az itteni madarak élete éveken át követhető volt az interneten. Jöttek aztán nehezebb idők: előbb a kamera romlott el, és a csere anyagi okok miatt bizony nem volt egyszerű; majd 2016-ban a gólyacsaládban történt tragédia.

- Egy verekedés során elpusztult a hím, akkor a tojásokat ki kellett mentenünk, és a fiókák a fenékpusztai bázisunkon kikelve kerültek aztán vissza a természetbe – emlékeztetett Darázsi Zsolt, az MME zalai titkára. – Aztán tavaly csak „szállóvendég” madarak jártak a fészken, ami gazda nélkül eléggé leromlott. Most teljesen új fészekalapot raktunk fel, reménykedve abban, hogy ezen felbuzdulva idén egy költő pár is megjelenik majd Istvándon.

Ezt a képkockát 2016. március 22-én közvetítette a zalaistvándi „gólyakamera”: az Afrikából épp hazatért madár a fészket reparálja. Remélik, a felújított fészek nem marad üresen Fotó: Archív/mme.hu

A mostani megmozdulás egyébként hosszabb sorozat első állomása volt. Az említett szervezetek együttműködésében és a nemzeti park koordinálásával az előttünk álló két évben összesen mintegy félszáz gólyafészket újítanak fel hasonló módon a megyében. Ez önmagában véve igencsak örvendetes, a rossz hír pedig az benne, hogy a beavatkozásokra azért van szükség, mert egyre kevesebb a gólya, az üresen maradt fészkek pedig a zalaistvándihoz hasonlóan romlanak.

- Bár az időjárás jelenleg elég zord, küszöbön a tavasz, és így a madarak hazatérése is bármikor várható – folytatta Darázsi Zsolt. – Ez a hideg a vándorokat egy pár napra biztosan visszaveti, hiszen a Földközi-tengerig kemény mínuszok vannak, de nem marad így örökké...

A titkár hozzátette: Gutorföldéről már jeleztek is nekik egy hazatért gólyát, az a madár azonban itt vészelte át az eddig nem túl kemény telet. Most a helyiek lelkesen etetik – és a madarászok remélik, hogy ezekben a napokban minden etetőn van eleség, ebben az időben ugyanis elkél a segítség a madaraknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában