Felsőoktatás

2018.02.10. 13:00

Kész szakemberekként kerülnek ki az egyetemről: A duális képzés előnyei

Jó befektetés a hallgatóknak és a szülőknek is, hiszen a tanulmányok alatt jövedelemhez jut a diák, aki a munka világában azonnal hasznosítható ismeretekkel kerül ki az egyetemről.

Arany Gábor

Az egyetemen tanult elméleti részt a vállalatnál a gyakorlatban erősítik meg Illusztráció: Shutterstock

Röviden ebben foglalta össze a felsőfokú oktatásban három évvel ezelőtt elindított duális képzés előnyeit dr. Palkovics László államtitkár, akivel pénteken a megyeszékhelyen váltottunk szót a témáról.

Az egyetemen tanult elméleti részt a vállalatnál a gyakorlatban erősítik meg Illusztráció: Shutterstock

- A duális képzést választó hallgató az egyetemi felvételivel együtt jelentkezik annál a vállalati partnernél is, ahol a gyakorlati ismereteket akarja megszerezni. Egyetemi hallgató lesz és speciális státusban munkavállalója is a vállalatnak – magyarázta az EMMI oktatásért felelős államtitkára. – Az ő képzésük, oktatásuk az év 48 hetét öleli fel. Azt az elméleti részt, amit az egyetemen megtanulnak, a vállalatnál már a gyakorlatban erősítik meg, alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy váltakozva követik egymást az elméleti és a gyakorlati szemeszterek, a vállalati és az egyetemi tananyag illeszkedik egymáshoz. A három év végeztével pedig már megfelelő gyakorlati felkészültséggel, mondhatni, kész szakemberként állhat munkába a frissdiplomás. Nem kell a betanítására, a vállalati környezet megismertetésére időt fordítani – tette hozzá Palkovics László.

Dr. Palkovics László: – A duális képzésbe 27 egyetem és közel 600 vállalat kapcsolódott be

Elmondta, a duális képzésbe már 27 egyetem és közel 600, minősített és folyamatosan ellenőrzött vállalat kapcsolódott be. Ezek hat szakterületen oktatnak: műszaki, informatikai, közgazdasági, szociális, agrár- és természettudományi. Jelenleg hazánkban a duális képzésben 1500 hallgató vesz részt. Az előbb említett előny mellett nem elhanyagolandó, hogy a munkaszerződés alapján 70-80 ezer forint nettó jövedelmet, ösztöndíjat kap a hallgató, aki felkészültsége miatt gyorsabban tud elhelyezkedni a diploma megszerzését követően. A tapasztalatok azt mutatják, többségük, közel 90 százalékuk annál a vállalatnál kezd dolgozni, ahol a gyakorlati képzésen volt. Ez a vállalatok számára is előnyös, hiszen saját magának képezett ki olyan szakembert, akire szüksége van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kötelezettség lenne bármelyik fél részéről az elhelyezkedést illetően, tehát nincs „röghöz kötés.” A rendszer abban is rugalmas, hogy a diák kiléphet a duális képzésből és a hagyományos oktatási keretek között szerezheti meg a végzettségét. Ez azonban nem jellemző, mert a lemorzsolódás minimális, ami szintén a duális képzés kedveltségét mutatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában