Csúszós utak

2018.02.20. 07:33

Hírek a keddi zalai hóhelyzetről

Nézzen szét velünk, mi az aktuális helyzet a havazás miatt Zala megyében!

Mihály Szilvia, Arany Gábor, Szabó Zsófia, Kerkai Attila, Katona Tibor, Szakony Attila, Németh Lilla, Rákos Bianka, Barankovics Ildikó

Fotó: Szakony Attila

Megérkezett a meteorológusok által beígért hó Zalába is!

A kedd éjszaka lehulló csapadék a reggeli órákban megnehezítette a közlekedők dolgát, a zalai táj viszont csodaszép így behavazva.

Várjuk az Ön híreit, képeit is a [email protected] címre!

15.35 perc

A katasztrófavédelem a percekben adta ki az alábbi közleményt!

Zala megyében hétfő estétől kedd délutánig 5-10 centiméternyi hó esett. A télies időjárás miatt csupán egy esetben kellett beavatkozniuk kedd hajnalban a tűzoltóknak, azonban továbbra is felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a télies útviszonyoknak megfelelően, NAGYOBB ODAFIGYELÉSSEL KÖZLEKEDJENEK!

A hidegben és a havas, jeges úton csak téli gumiabroncsokkal biztonságos a közlekedés. A nagy hidegben a nyári gumiabroncsok felülete megkeményedik, merevvé válik, így kevésbé tapad! Az út- és látási viszonyoknak megfelelően, körültekintőbben, lassabban vezessünk. Számítani kell arra, hogy az autó megcsúszik, s tisztában kel lenni azzal, hogy a féktávolság jelentősen megnövekedhet!

Ha útra kelünk, tanácsos az induláskor a gépjárművet teletankolni, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátorkapacitását ellenőrizni, hóláncot, illetve hólapátot vinni. Az előzőeken túl tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadáskor, vagy nagyobb torlódások esetén, illetve hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek. A feltöltött mobil telefont is vigyük magunkkal. Ajánlatos a rádiók közlekedési információs adásait hallgatni.

A csúszós utak és a hóesés a közúton a gyalogosokra is veszélyt jelenthetnek. A csúszós úton való közlekedés, az eleséstől való félelem miatt kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire. A járművek fékezéskor megcsúszhatnak, nehezebben tudnak megállni. Ilyenkor a járművezetőknek az átlagosnál is fokozottabb óvatossággal kell a gyalogosokra figyelni, bizonyos esetekben áthaladásukat segíteni kell.

14.08 perc

Így fest Zalaegerszeg a nagy havazásban.

13.10 perc

Az Útinform közleménye

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd déli összesítése alapján a Dunántúlon, a középső országrészben, Pest és Heves megyében, a Mátrában, az Alföld középső területein és Csongrád megyében is havazik. A délkeleti országrészben, Békés megyében pedig havas eső, eső esik. Északkeleten egyelőre csapadékmentes az idő.

A gyorsforgalmú utak, a fő- és mellékutak mindenhol járhatók. Jellemzően a Dunántúlon, Bács-Kiskun, illetve Csongrád megyében az intenzív havazásban érintett területeken egyes, főleg mellékúti szakaszokon ugyanakkor időszakosan téliesebb útviszonyokra számíthatnak az autósok.

Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők: http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.

12.35 perc

Nincs fennakadás a hó miatt Nagykanizsán sem

Nagykanizsán sem okoz túl nagy problémát a havazás. Folyamatosan takarítják az utakat és a járdákat.

Olvassa el nagykanizsai beszámolónkat itt. 

12.30 perc

Nagykanizsán 14 órakor elkezdődhet a Magyar Kupa meccs

Hómentes pályával várja a Magyar Kupa találkozóra a Békéscsabát 14 órakor a Nagykanizsai csapat.

11.50 perc

Gyenesdiáson nincs sok hó

Gyenesdiáson csak pár cm hó esett, az is olvad napközben. Nincs fennakadás sem a gyalogos sem az autós közlekedésben.

11.15 perc

Hangulatképek Keszthelyről

Keszthelyen a Fő tér és a Sétáló utca környéke a havazás után is alkalmas egy sétára, olvad a hó és folyamatosan takarítják a várost.

11.05 perc

Keszthelyen nem lehet szánkózni

Keszthelyen hiába várták a szánkózásra alkalmas havat, ma is inkább biciklire pattantak a gyerekek. Olvasónk küldte az alábbi képeket!

Fotó: Mihály Hédi

 

Fotó: Mihály Hédi

11.00

A Kis-Balatonnál teljes a nyugalom

A téli Kis-Balaton igazi energiabomba. Ha fáradtak vagyunk, egy rövid séta is energiával tölt fel bennünket. A vízpart a hidegben is csodaszép!

Képeink a keddi hóesésben készültek.

Fotós: Barankovics Ildikó

 

Fotós: Barankovics Ildikó

10.50 perc

Körkép Lentiből

Lentiben jól járhatóak az utak, és a járdák is le lettek takarítva. A kisváros téli arcát nézze meg képgalériánkban!

10.40 perc

Szerencsére csak kisebb balesetek történtek eddig Zala megyében

A havazás miatt eddig csak kisebb fennakadások voltak a közlekedésben. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük a mai zalai baleseteket.

10.15 perc

Késnek a vonatok a zalai vonalakon

A MÁV tájékoztatása szerint késnek a vonatok a Budapest-Keszthely és Budapest-Nagykanizsa vonalon. 5-15 perccel megnövekedett menetidővel kell számolni a havazás miatt.

10.05 perc

Nem maradnak el a Magyar Kupa meccsek

A havazás ellenére megtartják a mai Magyar Kupa focimeccseket Nagykanizsán és Zalaegerszegen is. Folyamatosan takarítják a pályákat, hogy azok játékra alkalmasak legyenek. A részletekről itt olvashat.

A ZTE Arénában takarítják a játékteret a hótól Fotó: ztefc.hu

9.55 perc-Zalavár

Zalaváron a járdát takarítják. Bontó István és lánya először letolja a havat, majd felsózza a járdát, hogy ne csússzon!

Fotós: Barankovics Ildikó

9.45 perc-Sármellék

Sármellék felé latyakos, de jól járható a bekötő út.

9.30 perc

Egy kellemes hévízi séta

A hévízi Dr. Schulhof sétányon a hóesésben is sokan igyekeznek a tófürdő felé. Nincs is jobb ilyenkor, mint a meleg termálvízben úszkálni. Nézze meg képgalériánkat a sétányról.

9.20 perc

Keszthely és Hévíz között jól járhatóak az utak

A hévízi vörösfenyők között autózva ezt látjuk: jól járható utak, csodaszép erdő!

9.10 perc, Zalaegerszeg képekben

Zalaegerszegen is esett néhány cm hó, nézze, milyen szép!

9 óra, Zalaegerszeg

Zalaegerszeg Nekeresd városrészében így fest egy havas udvar.

Fotós: Rákos Bianka

8.40 perc, Keszthely

Keszthelyről kaptuk az alábbi képeket. A Balaton parton sétálva sokkal szebb a tél, mint az utakon.

Fotós: Barankovics Ildikó

 

Fotós: Barankovics Ildikó

 

7.20 perc, Hévíz-Zalaegerszeg

Bár találkoztunk hókotróval, ma reggel a Hévíz-Zalaegerszeg szakasz a 76-os úton a szokásos tempónál csak jóval lassabban járható. A kanyarokban, dombtetőkön az út havas, az átlag sebesség 60-70 km/ h volt.

A nagykapornaki domb még bevehető volt, de 30-40 km/h-s sebességgel haladtak az autók.

Tartsák be a követési távolságot és ügyeljenek a sebességre! Pár perc előnyért nem érdemes megelőzni egy teljes kocsikonvojt, mert annak könnyen baleset lehet a vége ezeken a csúszós utakon!

Ne felejtsék az autók tetejét sem letakarítani, a megolvadt hótömeg útközben egy fékezésnél könnyen az első szélvédőre csúszhat, megakadályozva a kilátást!

Fotós: Barankovics Ildikó

7.10 perc- 5 ezer tonna sót szórtak ki

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd reggeli összesítése alapján mintegy 330 munkagépe végezte a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat folyamatos rotációban az országos közúthálózaton-tudtuk meg Kommunikációs osztályuktól.

A preventív beavatkozásokat, vagyis az alászórási munkákat valamennyi területen elvégezték, kedd reggelig összesen mintegy 5000 tonna sót és 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek. A hóeltakarítási munkákat hétfő este óta ütemezetten látja el a társaság.

Ez azt jelenti, hogy első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni, főleg intenzív havazás esetén.

Ön is úton van?

Segítsen másoknak: ossza meg a legfrissebb közlekedési információkat velünk! Észrevételeit, fényképeit folyamatosan várjuk a [email protected]!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában