Oktatás

2018.01.26. 09:00

Könnyebben tanulni, mégis többet tanítani-volt a mottója a zalai köznevelési fórumnak

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) zalai tisztségviselőinek ötlete és a két zalai tankerület szervezése nyomán valósult meg tegnap a városi hangversenyteremben tartott köznevelési fórum.

Arany Horváth Zsuzsa

Szabó Zsuzsa és Békesi Tamás

Fotó: Katona Tibor

A címben foglalt közös ambíció hívta életre a zalai pedagógusok és intézményvezetők számára szervezett szakmai konferenciát, jelezte bevezetőjében Békési Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete Zala megyei elnöke, hozzátéve, az eredményesség érdekében a szakszervezet csatlakozott a köznevelési kerekasztal munkájához.

Az egybegyűlteket Vigh László országgyűlési képviselő is köszöntötte, s egy abakuszt (golyós számológépet) ajándékozott dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkárnak.

Aki adatokban, szempontrendszerben gazdag prezentációt tartott egyfelől az iskolák állami fenntartásba vétele 40 hónapjáról, a 2016 őszén átalakított tankerületi rendszer és a Klebelsberg Központ munkájáról. A politikus hangsúlyozta, a változó világban folyamatos változásra kényszerül az iskola is. Tudjuk, hogy a mai munkafeladatok 45 százaléka automatizálódik a nem túl távoli jövőben, a Z-generáció 65 százalékban olyan munkát végez majd, amiről még nem is tudunk, közben a képességeik 33 százalékát meg kell újítaniuk.

A robotizáció egy területet biztosan nem érint, ez pedig a tanári hivatás, mondta Palkovics László. Szólt a tanulói és a pedagógus óraszámok csökkentési igényéről, amelyen a megújuló nemzeti alaptantervvel együtt dolgozik az oktatási tárca. A hazai köznevelésnek ma már nem az átadott tudás mennyiségével, hanem a tanulni tudás képességének erősítésével kell küzdeni. (A nemzetközi tudásfelmérések is ebbe az irányba mutatnak.)

Szabó Zsuzsa és Békesi Tamás
Fotós: Katona Tibor

A tárca 2000 iskolától 4500 észrevételt gyűjtött be, ezt kiegészítette a PSZ 25 pontjával, s ennek nyomán orvosolja a jogos felvetéseket, köztük korrigálja az életpályamodellt. A kormány a közoktatásra 2017-ben 1900 milliárd forintot fordított, 2018-ra 2300 milliárd a tervezett összeg.

A konferencián Szabó Zsuzsa, a 30 000 tagot számláló PSZ alelnöke többek között arról szólt, hogy a pedagógusok és az oktatásban dolgozók bére esetében a szakszervezet a minimálbér alapján történő számítást tartaná elfogadhatónak. A tanácskozáson dr. Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke és Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese beszélt szervezete aktuális feladatairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában